Peste 160 de sancțiuni și 11 permise reținute de polițiștii sibieni într-o zi

0 105

Viteza excesiva sau neadaptată condiţiilor meteo – rutiere este principala cauză de producere a accidentelor rutiere cu consecinţe grave atât la nivel național, cât și la nivelul județului Sibiu. Astfel, în perioada 24 – 26 februarie, polițiștii rutieri desfășoară acțiuni în vederea prevenirii accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării regimului legal de viteză

În prima zi a acestor activități, polițiștii au aplicat 161 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier în valoare de 33.000 lei, dintre care 68 pentru viteză peste limita legală. 

Au fost reținute 11 permise de conducere dintre care 3 pentru conducere sub influența alcoolului și câte 2 pentru viteză, neacordare prioritate pietonilor, neacordare de prioritate autovehiculeor, respectiv depășire neregulamentară. 

Au fost întocmite 3 dosare penale ca urmare a depistării unor conducători auto care fie au condus având o alcoolemie peste limita legal admisă (2), fie au condus având permis necorespunzător categoriei de autovehicul (1).

Reamintim principalele prevederi legale referitoare la viteză, conform OUG 195 / 2002 R:

Art. 50. – (1) Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile si subcategoriile de autovehicule prevazute la art. 15 alin. (2) sunt urmatoarele: a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A si B; b) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D si subcategoria D1; c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 si C1; d) 45 km/h, pentru tractoare si mopede. (2) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator. (3) Viteza maxima admisa pentru autovehicule cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati, iar in afara localitatilor de 70 km/h. (4) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Acțiunile polițiștilor sibieni continuă cu scopul primordial de reducere a riscului victimizării cetățenilor prin accidente rutiere.  Foto:arhivă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...