Aviz favorabil de la CSM pentru legea grațierii colective. Cu câteva obiecții

199

CSM-ul a dat aviz favorabil legii grațierii elaborată de Ministerul Justiției. Sunt totuși două obiecții, care vizează printre altele și faptul ca printre beneficiari să fie și minorii.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marţi, aviz favorabil proiectului de lege privind graţierea colectivă a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justiţiei, a anunţat preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea. Avizul pozitiv este însoţit de două obiecţii, vizând scăderea duratei pedepselor care ar urma să fie graţiate, de la cinci la trei ani, respectiv ca printre beneficiari să fie şi minorii, condamnaţi în regim special. Iniţial, documentul a fost criticat de Direcţia Legislaţie din CSM, el fiind ulterior modificat de Ministerul Justiţiei, anunță news.ro. Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, în urma modificărilor aduse de Ministerul Justiţiei.
După discuţiile din plen au fost aprobate şi propunerile ca durata pedepselor care sunt graţiate să fie scăzută de la cinci ani la trei ani. De prevederile legii ar urma să beneficieze şi minorii condamnaţi în regim special.
Iniţial, Direcţia Legislaţie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat proiectul de lege, arătând că este insuficient explicat, iar o graţiere colectivă este de natură să „creeze un sentiment de insecuritate socială”.
O altă critică a magistraţilor privea sintagma „persoane care sunt unic întreţinător de familie”. „Aceasta va genera serioase disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ, în lipsa indicării oricărui criteriu care să circumstanţieze clar sensul acesteia”, se arăta în punctul de vedere elaborat de Direcţia Legislaţie a CSM.
Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu a fost înţeleasă de specialiştii din CSM.
Astfel, „proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate. Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, motivând că penitenciarele din ţară sunt supraaglomerate.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.