iohannis 94

Șeful statului nu are de gând să declanșeze în scurt timp referendumul pentru justiție. Iohannis nu a renunțat însă la această idee.

Preşedintele Klaus Iohannis nu va declanşa acum referendumul pentru justiţie, dar nu a renunţat la ideea unui referendum, pe care îl va folosi ”ca poliţă de asigurare pentru salvarea justiţiei dacă PSD va încerca din nou să slăbească legislaţia penală sau va ataca instituţii cheie din sistemul judiciar”, scrie Hotnews, citând surse oficiale de la Cotroceni, anunță News.ro. Potrivit surselor citate, manifestaţiile de stradă şi-au atins scopul iar ordonanţa 13, prin care se dezincriminau parţial abuzul în serviciu şi conflictul de interese a fost oprită, astfel că un referendum acum ar reprezenta “un glonţ tras în aer”.
Preşedintele a anunţat pe data de 23 ianuarie organizarea unui referendum, însă după ce primit avizul Parlamentului pe data de 13 februarie, Klaus Iohannis nu a mai adus această temă în discuţie.
Surse de la Cotroceni au mai declarat pentru HotNews.ro că “arma referendumului” nu va mai putea fi folosită încă o dată în cazul în care PSD va încerca din nou să atace justiţia şi că din acest motiv preşedintele nu a mai anunţat data consultării populare. “E foarte posibil ca PSD să încerce noi atacuri la justiţie, din acest motiv un referendum organizat acum l-ar face mai puţin eficient pe viitor”, au explicat sursele citate.
Pe de altă parte, în absenţa susţinerii partidelor şi rămas fără obiect, există riscul ca referendumul să fie un eşec iar pragul de prezenţă de 30% să nu fie atins.
În 14 februarie, la o zi după ce Parlamentul a dat avizul, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va anunţa „în zilele următoare” data la care va fi organizat referendumul pe justiţie, precum şi întrebarea de pe buletinul de vot. De atunci însă, şeful statului nu a mai adus tema în discuţie.

Comentariul meu

Lasă un răspuns