olguta

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că potrivit Legii salarizării unitare pe care urmează să o trimită în Parlament nu vor mai exista clase de salarizare ca până acum, ci vor fi făcute departajări pe funcţii, grade şi gradaţii.

Ministrul a spus că în 2018 primii cărora le vor creşte salariile în totalitate sunt cei din sistemul sanitar, ceilalţi bugetari urmând să beneficieze de aceste creşteri gradual, în următorii patru ani. ”N-ar trebui să fie o surpriză pentru absolut nimeni această lege unică a salarizării şi prinicipiile ei pentru că sunt foarte bine prezentate în programul de guvernare. Avem o anvelopă de 32 de miliarde de lei pentru patru ani de creştere a salariilor bugetarilor, însemnând, pe medie, o creştere cu 56% în patru ani”, a declarat ministrul Muncii, citat de News. Lia Olguţa Vasilescu a precizat că legea salarizării unitare este finalizată, dar înaintre de trimiterea ei în Parlament a considerat că sunt necesare discuţii cu sindicatele.
”Deja avem semnale foarte pozitive pentru că luni ne-am întâlnit cu sindicatele din apărare şi ordine publică, ieri ne-am întâlnit cu sindicatele din sănătate, mâine urmează să ne întâlnim cu educaţia, vineri cu instituţiile de cultură şi federaţiile din cultură, urmând ca săptămâna viitoare să continuăm şi cu ceilalţi”, a anunţat ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, legea este modificată faţă de variantele care ”au tot fost prezentate publicului”.
”Noi am fost foarte atenţi să nu ieşim din această anvelopă de 32 de miliarde. Împrună cu Ministerul de Finanţe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată acestă lege, am făcut un calcul, ieşeam la 31 de miliarde, dar, desigur, după discuţiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem încă un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus faţă de cât ne-am asumat”, a explicat Olguţa Vasilescu.
Totodată, ministrul a spus că legea salarizării schimbă foarte multe principii, ea nemafiind pe clase de salarizare, ci pe funcţii, grade şi gradaţii.
”În prima lună din 2018 cresc salariile la sistemul sanitar, ei sunt primii care vor beneficia de acestă creştere salarială în totalitate, la ceilalţi urmează să se facă gradual, în următorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispoziţia ordonatorului de credite, dar aceşti bani nu pot fi daţi decât în acord cu sindicatele. Rămânem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite. În aceste sporuri trebuie să intre obligatoriu acel voucher de vacanţă care, de asemenea, este cuprins în programul de guvernare şi două norme de masă însemnând două salarii minime pe economie şi, de asemenea, este un capitol separat pentru indemnizaţiile demnitarilor, primarilor şi viceprearilor care se calculează începând cu salariul mediu pe economie”, a spus ministrul Muncii. Ea a precizat că a făcut acest lucru pentru că la toţi ceilaţi bugetari se porneşte de salariul de bază, la care se adaugă sporurile, ”ori demnitarii, primarii şi viceprimarii au indemnizaţii care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici măcar sporuri de vechime”.

”Şi ca să fie pe o bază corectă pentru toată lumea s-a optat pentru acestă variantă”, a arătat ea. Ministrul susţine că se vor corecta toate inechităţiile care sunt la ora actuală în sistemul de salarizare, urmând că după 2021, ”fiecare bugetar în parte să urce cu rata inflaţiei”.
”Absolut toţi bugetarii vor avea parte după 2021 de o creştere egal”, a mai susţinut ministrul Muncii. Sindicaliştii din sănătate şi asistenţă socială au avut, marţi, discuţii cu reprezentanţii Ministerului Muncii. După ce au analizat proiectul legii salarizării, liderii sindicali din sănătate s-au declarat mulţumiţi de majorările propuse de Ministerul Muncii, urmând să mai facă unele corecţii până la următoarea întâlnire.
Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, declara că ministrul Muncii le-a promis creşteri salariale şi de peste sută la sută în anumite cazuri, spor de vechime, tichete de masă, iar în unele cazuri tichete de vacanţă, reducerea diferenţei dintre domeniul clinic şi domeniul neclinic.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu