Papa Francisc anunță că e deschis ideei ca bărbații căsătoriți să devină preoți

183

Înaltul prelat al Bisericii Catolice a declarat că este deschis faţă de ideea ca bărbaţi căsătoriţi să devină preoţi, într-un efort de a acoperi penuria cu care se confruntă Biserica Catolică, relatează CNN.

Într-un interviu acordat ziarului german Die Zeit, Francisc apreciază că lipsa de preoţi catolici este o ”problemă enormă” cu care se confruntă Biserica şi declară că ar fi deschis ideii de a modifica regulile cu privire la intrarea în sacerdoţiu. ”Este necesar să analizăm dacă «viri probati» ar putea să fie o posibilitate”, a declarat Papa, citat de News.ro. ”Iar dacă da, este necesar să stabilim ce sarcini pot îndeplini, de exemplu în comunităţi izolate”. ”Viri probati” este expresia latină folosită pentru a desemna ”bărbaţi testaţi” sau bărbaţi căsătoriţi cu o credinţă şi o virtute excepţionale.
Acest lucru le-ar permite bărbaţilor care sunt deja căsătoriţi să fie hirotoniţi. Însă bărbaţilor singuri care sunt deja preoţi nu li se va permite să se căsătorească, spune Papa argentinian.
”Celibatul voluntar nu este o soluţie”, a subliniat el. Biserica Catolică permite deja ca unii bărbaţi căsătoriţi să fie hirotoniţi.
Preoţii protestanţi căsătoriţi care se convertesc la catolicism pot să rămână căsătoriţi şi să fie în acelaşi timp preoţi ai Bisercii Catolice, cu condiţia să obţină permisiunea soţiilor lor.
De asemenea, biserici catolice orientale, care fac parte din Biserica Romano-Catolică, pot să-şi menţină tradiţia preoţilor căsătoriţi. Biserica Romano-Catolică consideră că preoţii nu ar trebui să fie căsătoriţi în baza unor pasage din Biblie şi deoarece crede că preoţii acţionează „in persona Christi” (în persoana lui Cristos), iar de aceea ar trebui să fie celibatari, ca Cristos. Această învăţătură a fost reafirmată de Sfântul Ioan Paul al II-lea şi Papa emerit Benedict al XVI-lea.
În cartea sa, ”Despre Rai şi Pământ”, Papa Francisc afirmă că ”pentru moment sunt în favoarea menţinerii celibatului, cu avantajele şi dezavantajele pe care le are, deoarece au trecut zece secole de experienţă mai degrabă bună decât de eşec”.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.