fabrica

Un fotograf celebru a facut un „drum al hainelor”, fotografiind întreg procesul, de la câmpurile de bumbac din Banglades și Burkina Faso până în fabricile unde acestea se croiesc. În pozele lui Jost Franko apar fotografii și din Sibiu, iar reportajul scoate în evidență faptul că în spatele hainelor de firmă stă o mana de lucru ieftină plătită cu salarii mizere.

Britanicii de la Dailymail au publicat un fotoreportaj impresionant despre adevărata industrie de exploatare a oamenilor în procesul de fabricare a hainelor ale unor branduri celebre precum Zara. În fotoreportaj apar și patri imagini din fabricile de textile din Sibiu, despre care fotograful spune că angajații acestora câștigă un salariu minim pe economie.

europa

„O femeie brodeaza haine intr-o fabrica de langa Sibiu, Romania. Tara este membra a Uniunii Europene, dar de asemenea produce imbracaminte ieftina. Salariile angajatilor rareori depasesc minimul pe economie”, scriu jurnaliștii de la Daily mail.
Alte fotografii arată muncitorii din România, inconjurati de adevărați munți de bumbac sau materie primă. Unii dintre ei lucreaza la mașini de cusut vechi și mici, brodând de mână hainele ce ajung în magazine de lux din SUA și Marea Britanie.
Pozele finale din colecție – care de asemenea au fost publicate de Days Japan, Newsweek Japan ți The Nation – redau imagini din astfel de magazine de top. Urmăriți mai jos câteva din fotografiile publicate, cu explicațiile date de britanici la fiecare în parte.

Lucrul la presa: Doua lucratoare rotesc imbracamintea la o presa de langa Sibiu. Romania este a saptea cea mai mare tara din Europa si a zecea cea mai saraca. Venitul mediul pentru un cetatean este de $9,520.
Lucrul la presa: Doua lucratoare rotesc imbracamintea la o presa de langa Sibiu. Romania este a saptea cea mai mare tara din Europa si a zecea cea mai saraca. Venitul mediul pentru un cetatean este de $9,520.
europa 3
Un muncitor opereaza masinarii de mare tonaj la o filatura din Sibiu. Imbracamintea care poate fi purtate deopotriva de barbati cat si de femei se afla in topul exporturilor tarii.
europa 4
Un lucrator intr-o fabrica de imbracaminte din Sibiu trebuie sa sustina mormane enorme de haine. Multe dintre aceste articole vor fi compuse din bumbac adus de pe alte continente.
daily
Gata de vanzare: Hainele sunt vazute pe cuierele din magazinele mari din Londra, Marea Britanie. Chiar si dupa atata timp, munca grea si costuri, nu exista nicio garantie ca aceste articole de imbracaminte vor fi vandute
container
Containere de livrare continand articole importate putem vedea in Koper, Slovenia. Granitele cele mai apropiate Sloveniei si Romaniei sunt la aproape 100 mile una de cealalta, dincolo de Ungaria si Croatia.
daily2
Testarea: Hainele sunt observate de catre clientii magazinelor en-detail de pe marile strazi ale Londrei. In Statele Unite exista organizatii caritabile care incurajeaza magazinele sa ofere haine spre caritate, dar cele mai multe dintre acestea le arunca la depozitele de deseuri.

Vezi AICI întreg foto-reportajul. Foto: Jost Franko/Pulitzer

Join the Conversation

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Ce se intampla cu orasaul asta? strazile sunt foarte murdare , mergi la lucru pe jos inhalezi numai praf si țopăi printre căcați de câine