Ora de Sibiu
Știri in direct

Maraton folcloric la festivalul Lucreția Ciobanu de la Sibiu. Un sibian printre premianți

225

Cântecele populare de pe întreg cuprinsul țării, amintirile despre Lucreția Ciobanu, emoțiile și voia bună au fost „ingredientele” principale ale celei de-a II-a ediții a Festivalului – Concurs „Lucreția Ciobanu” de la Sibiu. Trofeul Festivalului a fost adjudecat de tânăra interpretă Iulia Mihai din Giurgiu, iar sibianul Alexandru Urs a obținut Premiul de popularitate, în urma voturilor exprimate de spectatori.

Peste 800 de sibieni și turiști s-au bucurat weekendul trecut de zece ore de spectacol la cea de-a II-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreția Ciobanu”, organizat de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu și partenerul Cercul Militar Sibiu.
Pe scenă au urcat 25 de tineri din marile zone etnografice ale țării, încercând să dovedească publicului și juriului de specialitate că sunt buni promotori ai cântecului popular românesc, ai diversității și autenticități lui. Concursul a avut loc sâmbătă, 18 martie a.c., iar câștigătorii au fost premiați în cadrul Galei Laureaților, duminică, 19 martie a.c. Calităţile vocale şi interpretative și repertoriul autentic care a inclus balada „Au venit turcii prin sate” și sârba „De unde vii, neică Ioane?” au convins juriul că Iulia Mihai din Giurgiu merită Trofeul ediției 2017 a Festivalului. Iulia Mihai are 19 ani și este elevă a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. Pe podium a urcat și sibianul Alexandru Urs, câștigătorul Premiului de Popularitate; în concurs, Alexandru Urs a interpretat cântecul „Dorule, măi, dor bolându”, din repertoriul Lucreției Ciobanu, și o învârtită ruptă, ca la joc.
După conceptul care a consacrat Festivalul în plan național, în fiecare dintre cele două seri, publicul a avut prilejul să întâlnească interpreți de renume ai muzicii populare românești. Conceptul de spectacol a inclus, în prima seară, întreceri între echipa interpretelor și echipa interpreților de muzică populară, respectiv o șezătoare – în cea de-a doua seară. Amintirile despre Doamna Munților, depănate de către colegi de breaslă şi fiica acesteia, Rodica Mioara Stoica, proiecţiile din arhiva TVR, dialogurile muzicale, întrebările-fulger, probele de dans și de mimă au făcut deliciul publicului.

Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu:
„Lucreția Ciobanu a fost un adevărat ambasador cultural al Mărginimii şi implicit al României şi avem convingerea că exemplul „Doamnei Munţilor” va fi urmat şi de aceşti tineri frumoşi şi talentaţi care au participat la Festivalul nostru. Îi felicit din suflet și le urez succes pe frumosul drum al melosului popular, pe care și l-au ales! Ne bucurăm foarte mult că și această ediție a Festivalului a ajuns la inimile sibienilor şi turiştilor și îi mulțumim publicului nostru drag pentru că ne-a fost alături și ne-a susținut cu atâta căldură. Le adresăm mulţumiri, de asemenea, Consiliului Judeţean Sibiu şi Televiziunii Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestei ediţii a festivalului”.

Daniela Cîmpean, Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu:
„La Sibiu, am fost binecuvântați cu un om, un om special, care de când s-a născut respiră folclor, un om care face această muncă cu pasiune și dedicare, de multe ori… până la epuizare. Și acel om este Silvia Macrea și merită toate aplauzele noastre și toată aprecierea noastră nu numai pentru ceea ce face ea, ci și pentru felul în care a reușit să creeze în jurul ei acea familie «Cindrelul-Junii», felul în care le-a transmis și lor această pasiune pentru folclor autentic, pentru că împreună cu aceștia reușește să ne facă să ne simțim mândri că astfel de festivaluri se desfășoară în Sibiu. Totodată aș vrea să mulțumesc Televiziunii Române pentru că face ca aceste evenimente frumoase să fie văzute, nu numai în țara noastră, ci și peste hotare. Face să se vadă peste tot cât de bine se cântă în Sibiu folclor autentic și de multe ori, cât de bine se dansează, în Sibiu, jocuri populare românești.”

Laureații Festivalului „Lucreția Ciobanu”, ediția a II-a, 2017
Marele Premiu – Iulia Mihai – Giurgiu
Premiul I – Denisa Bărbat – Alba
Premiul II – Vlăduţ Sărmaş – Bistrița Năsăud
Premiul III – Simona Alexandru – Teleorman
Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România – Larisa Lup -Mureș
Premiul Special – Cosmin Herăscu- Vâlcea
Premiul Special – Simona Mazăre -Botoșani
Premiul Special – Mihaela Pițigoi-Argeș
Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu – Daria Gâdea – Maramureș
Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu – Marian Gogan – Suceava
Premiul Cercului Militar Sibiu – Roxana Rozovlean -Timiș
Premiul Cercului Militar Sibiu – Mihai Hrincescu – Suceava
Premiul Agenției de Folclor – Anamaria Marti – Bistrița Năsăud
Premiul de Popularitate – Alexandru Urs – Sibiu
Spectacolele au fost prezentate de Iuliana Tudor. Co-producător al festivalului este Societatea Română de Televiziune.
Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. Dirijor: Gabriel Popescu

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...