Dosarul „Gala Bute” – Ion Ariton a fost achitat, Elena Udrea a luat șase ani de închisoare, iar Obreja a primit cinci

202

Fostul prefect de Sibiu si Ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea a fost condamnată la o pedeapsă de șase ani cu executare.

Instanţa supremă a condamnat-o marţi, în dosarul “Gala Bute”, pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete. Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat, anunta news.ro. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Elena Udrea a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, patru ani pentru o altă faptă de luare de mită, şase ani pentru o a treia infracţiune de luare de mită şi tot şase ani pentru abuz în serviciu. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, după contopirea pedepselor, ca Udrea să execute şase ani de închisoare.
Instanţa a mai dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declaraţii false ori incomplete.
Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Instanţa a constatat că fapta este concurentă cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, a contopit pedepsele şi a dispus ca Obreja să execute cinci ani de închisoare.
Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisaore cu suspendare.
Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.
Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.
Instanţa a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Sentinţa poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o decizie definitivă în dosarul “Gala Bute”.
Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi