CNAIR trebuie să plătească 83 milioane celor de la Impregilo pentru lucrările la A1, Sibiu – Orăștie

215

Italienii de la Salini Impregilo au obținut la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, o decizie favorabilă prin care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să le achite 83 de milioane lei pentru lucrări la lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie. Este vorba de lotul în care autostrada s-a scufundat.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat marţi că va formula o acţiune de anulare a sentinţei arbitrale parţiale pronunţată în 23 martie de către Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, care a decis ca CNAIR trebuie să plătească 83 milioane lei către constructorul italian Salini Impregilo, şi că nu a achitat şi nu ar avea de achitat vreo sumă către firma italiană ca urmare a pronunţării deciziilor, acestea nefiind executorii, anunță News. Contractul dintre fosta CNADNR şi grupul italian Impregilo, care a devenit ulterior Salini-Impregilo, în vederea construirii celor 22 de kilometri ai lotului 3, a fost semnat în 2011 şi a fost reziliat în ianuarie 2016. În septembrie 2015, lotul a fost închis, iar o porţiune de câteva sute de metri a fost demolată, din cauză că au apărut fisuri şi denivelări grave pe carosabil.
Curtea de Arbitraj a decis, în luna martie, ca CNAIR trebuie să plătească despăgubiri de 83 milioane lei către Salini Impregilo în cazul autostrăzii ”scufundate” Sibiu-Orăştie, potrivit Digi24. CNAIR susţine că va formula o acţiune în anulare, deciziile nu sunt definitive, iar compania de drumuri nu trebuie să plătească către Salini-Impregilo vreo despăgubire.
”CNAIR informează opinia publică de faptul că va formula acţiune în anulare a sentinţei arbitrale parţiale pronunţată în data de 23 martie 2017 de către Curtea Internaţională de Arbitraj Camera Internaţională de Comerţ ICC Paris, locul arbitrajului ales de către părţi fiind Bucureşti”, se arată în comunicat. CNAIR susţine că, prin sentinţa arbitrală parţială, arbitrul nu a judecat în fond litigiul arbitral, ci doar a confirmat deciziile Comisiei de Arbitrare a Disputelor (CAD) pronunţate anterior, urmând să decidă şi asupra fondului litigiului, pronunţând astfel o sentinţă finală.
”Până la acest moment CNAIR nu a achitat şi nici nu are de achitat vreo sumă către Salini Impregilo ca urmare a pronunţării Deciziilor CAD, acestea nereprezentând titluri executorii”, se arată în comunicatul CNAIR.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi