Eleve și profesoare de la Ghibu în vizită în Spania printr-un proiect Erasmus+ pentru dezvoltare durabilă

365

În perioada 18-25 martie 2017 s-a desfășurat întalnirea de proiect în Spania, la Instituto de Educación Secundaria Pedro Cerrada, UTEBO, Spania, Liceului Teoretic ”Onisifor Ghibu” fiind reprezentat de trei eleve, însotite de doamnele profesoare Dana Arvunescu și Andreea Lazariciu.

Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” Sibiu este partener ȋn două proiecte strategice Erasmus+, axa prioritară KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici cofinanțate de Comisia Europeană.
Proiectul “Green Jobs for our Planet Earth” are 8 parteneri: Romania, Martinica, Italia, Norvegia, Lituania, Germania, Anglia, Spania.
Tema abordată de proiect, protectia mediului și dezvoltarea durabilă, este una dintre provocările majore ale secolului 21. Conceptul de dezvoltare durabilă este foarte larg, fiecare dintre școlile participante abordând o latură specifică, dar completându-se reciproc, astfel ca, în final, să realizeze împreună un ghid al meseriilor noi din acest domeniu.

Ce au făcut sibiencele în Spania
Programul activităților propuse pentru această mobilitate de învățare a oferit elevilor și profesorilor posibilitatea de a se întâlni cu Directorul General responsabil cu dezvoltarea durabilă în Aragon și un membru al Parlamentului din Aragon, responsabil cu managementul deșeurilor rurale din regiune, întâlnire în care elevii au avut oportunitatea de a pune întrebări pe tematica proiectului, de a participa la o conferință la facultatea de Inginerie din Zaragoza pe tema energiei solare și a reciclării uleiului în vederea obținerii Biodiesel, mai putin poluant decât carburantul obținut din petrol. Vizita la centrul de tratare a deșeurilor menajere CTRUZ a avut ca scop conștientizarea elevilor în legătură cu importanța colectării selective a deșeurilor, iar vizita la centrul de reciclare a sticlei le-a dat posibilitatea să vadă pe viu etapele reciclării sticlei colectate de către populație.
Deasemenea, elevii au vizitat la Atades, un centru care se ocupa de îngrijirea și instruirea persoanelor cu dizabilități, aceștia participând efectiv la întretinerea centrului prin efectuarea unor activități ce pot fi numite “green jobs”, cum ar fi: grădinăritul, îngrijirea animalelor, reciclarea materialelor.

O vizită plină de activități
Pe lângă aceste activități care au avut ca scop principal atingerea obiectivelor proiectului, gazdele s-au străduit să implice elevii și profesorii din țările participante în activități culturale pentru a-și face cunoscută istoria și arhitectura, organizând o vizită la castelul Loarre, la Palatul Aljaferia din Zaragoza, palat musulman dar care a devenit sediul regilor catolici începand cu secolul al XV-lea și, apoi, bază militară în timpul războiului civil din Spania, iar vizita turnului Mudejar din Utebo a oferit posibilitatea descoperirii unui stil arhitectural specific regiunii Aragonului, stilul Mudejar. În același scop a fost organizat un spectacol de cântece și dansuri tradiționale în școală, spectacol de flamenco susținut de un ansamblu de profesioniști și o seară internațională cu preparate culinare specifice fiecărei țări participante.
Această reuniune de proiect a dat posibilitatea elevilor de a se familiariza cu sistemul de educație din Spania prin participarea efectivă la ore, cu tradițiile și valorile familiei, aceștia locuind la colegii lor spanioli, iar in puținul timp liber pe care l-au avut, au vizitat un acvariu cu specii de pești care trăiesc în râuri, un parc de aventură cu tiroliene și un parc de distracții.
Profesorii participanți, pe lângă activitățile prevăzute, au pregătit și urmatoarele întâlniri de proiect care vor avea loc în Anglia, în mai, 2017 și Norvegia în octombrie, 2017.
“A fost o experiență deosebită, noi toți, elevi și profesori provenind din spații culturale și educaționale diferite, am învățat despre importanța unui mediu curat și, implicit a unei vieți sănătoase, am comparat sisteme educaționale si am legat prietenii. Doresc să le mulțumesc colegelor mele, coordonatoare ale acestui proiect, prof. Laura Pitariu și prof. Dana Arvunescu, pentru oportunitatea oferită școlii de participa la acest proiect, sper că vor urma alte proiecte Erasmus + cofinanțate de Comisia europenă, respectiv, ANPCDEFP România, pentru că școala noastră prin misiune și viziune se dorește a fi o școală europeană”, ne-a precizat profesor Dorina Cismaș, director al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu din Sibiu.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.