Uruguay, prima țară din lume care va vinde canabis în farmacii

234

Din luna iulie, Uruguay, va fi prima țară din lume care va vine canabis în farmacii. Autoritățile spun că planta este crescută sub controlul statului și că are scopuri recreative.

„Începând din iulie canabisul va fi distribuit în farmacii”, a anunțat consilierul președinției uruguayane și președintele Consiliului național al drogurilor, Juan Andrés Roballo, în cadrul unei conferințe de presă.
Întrebat cu privire la o dată mai precisă, Andres Roballo s-a limitat să anunțe că vânzarea va începe în primele săptămâni ale lunii iulie.
La 2 mai va fi întocmit registrul consumatorilor pe baza căruia uruguayenii și cetățenii străini posesori ai unui permis de rezidență se vor putea înscrie, dacă doresc să-și cumpere canabis.
Drogul ușor va fi comercializat la prețul de 1,30 de dolari gramul, fiecare consumator putând cumpăra maximum 10 grame pe săptămână.
Tariful va permite remunerarea societăților private, selectate de stat pentru a produce drogul, precum și a farmaciilor, statul urmând să recupereze o parte din încasări pentru a finanța mai ales politicile de prevenire, a declarat secretarul general al Consiliului național al drogurilor, Diego Olivera.
Uruguay a adoptat în decembrie 2013 o lege controversată ce permite trei modalități de acces la canabis: cultivarea la domiciliu pentru consum personal, apartenența la un club pentru a cultiva în cooperativă și cumpărarea de marihuana din farmacii.
Primele două modalități au fost deja puse în practică, însă cea privind vânzarea în farmacii și care suscita cele mai multe reticențe a fost de nenumărate ori amânată.
Această lege unică în lume, care a suscitat un mare interes mediatic internațional la aprobarea ei, vizează mai ales combaterea traficului cu marihuana, garantând totodată un acces securizat la calitatea acestui drog considerat ușor.

Foto: arhivă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.