Bucureștenii cumpără din hypermarketuri carne de miel adus de la Sibiu. Cât se cheltuie pentru masa de Paști în acest an

255

Retailerii bucureșteni vând carnea de miel adus de la Sibiu sau Dobrogea în hypermarketurile și magazinele mari din București, dar în realitate, oamenii nu pot fi siguri că acest lucru este adevărat. În acest an o familie cu număr mic de persoane și cu venituri medii va cheltui aproximativ 500 de lei pentru masa de Paște.

Potrivit informaţiilor culese de News.ro din pieţele bucureştene şi din hipermarketuri, reiese că pentru produsele de bază precum carne de miel,carne de porc, cozonac, făină, ulei, ouă, salam, cârnaţi, fructe şi legume, o familie medie cheltuieşte în jur de 500 de lei.
Dacă în urmă cu câţiva ani pieţele agroalimentare puneau la dispoziţia clienţilor produse mai ieftine decât în supermarketuri, în prezent situaţia s-a schimbat semnificativ.
În cele mai multe cazuri, preţurile alimentelor din pieţe sunt la acelaşi nivel cu cele din hipermarketuri, iar în unele situaţii alimentele de pe tarabe sunt mai scumpe decât cele de pe rafturile retailerilor.
Astfel, dacă în pieţele agroalimentare în preajma Paştelui pulpa de porc fără os costă 15,90 de lei pe kilogram, în hipermarketuri preţul unui kilogram de pulpă de porc fără os ajunge la 12,99 de lei.
În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel, comercianţii din pieţe vând pulpa întreagă cu 19,5 lei şi cu 24 de lei pe kilogram pulpa inferioară.
Retailerii vând acest produs tot cu circa 24 de lei pe kilogram. În pieţe, vânzătorii susţin că se aprovizionează cu miei din Sibiu sau din Dobrogea, însă în realitate originea acestor produse nu este sigură.
Preţurile ouălelor ajung la 0,5 lei pe bucată în pieţe, în timp ce în hipermarketuri un carton cu 30 de ouă se comercializează cu 12 lei, ceea ce înseamnă un preţ de 0,4 de lei bucata.
Cum ouăle colorate nu pot lipsi de pe masa de Paşte, unii români preferă să achiziţioneze ouă gata vopsite. Un carton cu 10 ouă vopsite costă 14 lei în supermarketuri.
Reprezentanţii industriei alimentare susţin că românii îşi îndreptă atenţia mai mult spre carnea de pasăre deoarece aceasta este mai ieftină faţă de carnea de miel.
„Din cauza lipsei banilor tradiţia începe să dispară. Adică omul îşi ia puţină carne de miel pentru ziua de Paşte şi îşi face o ciorbă şi o pulpă la cuptor şi a terminat cu consumul de carne de miel. Şi se îndreaptă mai mult către carne de pasăre deorece este ceva mai ieftină ”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.
Din datele adunate de News.ro, rezultă că preţul unui kilogram de pui grill ajunge la aproape 12 lei, în timp ce preţul cărnii de miel porneşte de la 19,5 lei pe kilogram în pieţe şi poate ajunge la 24 de lei în hipermaketuri.
Preşedintele FSIA mai spune că unii români care nu agreează carnea de miel aleg să cumpere carne de curcan pentru a păstra momentul festiv.
Pulpa superioară de curcan cu os este comercializată în hipermarketuri la un preţ de 14 lei pe kilogram.
Frumosu a mai spus că, în această perioadă, preţurile legumelor sunt mai mari cu 20-25% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
Lista cu principalele produse alimentare pe care le cumpără o familie din România pentru sărbătorile de iarnă
Pui grill – 20 de lei/ bucată de 1,8 kg
Pulpă de porc fără os – 65 lei/ 5 kg
Miel întreg- 119,5 lei/ 5 kg
Pulpa superioară de curcan cu os – 13,99 lei/ kg
Cozonac – 30 lei/ 2 bucăţi
Pască-15 lei/ bucată
Iepuri din ciocolată – 12,46 lei/ 2 bucăţi
Sticlă de vin – 50 lei / 2 sticle
Morcovi – 2 lei/legătura
Ţelină – 2 lei/ bucată
Ardei gras – 9 lei/ kg
Roşii – 7 lei/kg
Castraveţi – 6,5 lei/ kg
Ceapă verde- 4 lei/ 4 legături
Brânză – 20 lei/kg
Ulei – 10 lei/2 litri
Salam – 18 lei/ bucată
Iaurt – 5 lei / 900 gr
Smântână – 6 lei/900 gr
Carton cu 30 ouă – 12 lei
Carton cu 10 ouă vopsite- 14 lei
Ciocolată – 8 lei/ 2 tablete a câte 92 de gr.
Lapte – 2,44- 4,79 lei/ litru
Cârnaţi proaspeţi – 30 lei/2 kg
Cârnaţi uscaţi de porc – 35 lei/kg

Foto: arhivă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.