Indemnizațiile pentru creșterea copilului vor fi plafonate la maxim 10.000 de lei pe lună

0 136

Olguța Vasilescu a anunțat marți că ministerul pe care îl conduce va plafona cel mai probabil valoarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului. Acestea nu vor fi mai mari de 10.000 de lei pe lună.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Parlament, că plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului va opri o înşelătorie a statului român, în urma acestei plafonări nefiind afectate foarte multe persoane din România, ci doar cele care „au bulversat” sistemul şi care au primit sume foarte mari, anunță news. „Este de fapt o înşelătorie a statului român ceea ce sigur că nu putem să acceptăm. Beneficiarii în plată în luna martie – până la 1.233 lei sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai mulţi. Între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu această plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din România, dar în mod clar, cei care au bulversat sistemul şi ne-au pus să plătim astfel de sume vor trebuie să se limiteze la ceea ce le permite”, a afirmat ministrul Muncii.
Întrebată care va fi plafonul, Olguţa Vasilescu a spus că, în prezent, se analizează această chestiune, urmând să fie între 5.000 şi 10.000 lei. „Aşa cum v-am spus, sunt foarte puţine persoane care vor fi afectate, dar în mod cert vom opri o industrie”, a completat ea.
Ministrul Muncii a mai spus că scoaterea plafonului a generat „un haos generalizat”.
„Să iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul român doar pentru că ai un copil în creştere este mult prea mult. Nu există aşa ceva în toată această lume”, a adăugat Olguţa Vasilescu.
De asemenea, întrebată care ar fi cea mai potrivită variantă, ea a spus: „Probabil că cea mai potrivită va fi undeva la 8.000 lei, care este o sumă foarte corectă”.
„Am spus că se transformă într-o industrie pentru că, faţă de anul trecut unde până la jumătatea anului am plătit o sumă, aceeaşi sumă de bani am plătit-o acum în primele trei luni de zile”, a conchis ministrul Muncii.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.
Aceste modificări adoptate de Parlament au fost puternic susţinute de PSD şi criticate de Guvernul tehnocrat, care spunea că nu sunt resurse bugetare. ”Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”, afirma în replică la acea vreme Rovana Plumb, care conducerea Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
În 18 aprilie 2016, preşedintele Iohannis a promulgat legea şi i-a cerut premierului de atunci, Dacian Cioloş, să găsească soluţiile necesare aplicării legii, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România
”Azi am semnat decretul de promulgare pentru Legea de modificare a OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Personal, consider că acestă lege e una bună, aşteptată şi binevenită. Vă încurajez pe dumneavoastră, domnul prim-ministru să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica aceasta lege. Vă rog să nu trataţi această chestiune într-un mod contabil. E o lege proactivă, care cu siguranţă este foarte importantă pentru România”, i-a spus preşedintele Iohannis lui Dacian Cioloş. Prevederile au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.