Distincție internațională importantă primită de Muzeul ASTRA la Europa Nostra Awards 2017

Mențiunile speciale ale European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards 2017 au fost făcute publice de Europa Nostra și Comisia Europeană. Acestea au fost decernate într-o ceremonie specială, prezidată de tenorul Placido Domingo și organizată la Turku, în Finlanda.

În acest an, juriul a acordat 13 mențiuni speciale pentru proiecte culturale din 11 țări europene. Unul dintre proiectele care au primit această distinctie specială la categoria Educație, formare profesională și acțiuni de conștientizare, este Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale, organizat de mai bine de două decenii de Muzeul ASTRA.
Managerul general al Muzeului ASTRA, dl Ciprian Anghel Ștefan, împreună cu dna Mirela Iancu, directorul dep. marketing C.N.M. ASTRA, au primit înalta distincție în cadrul unei ceremonii speciale organizată la Turku, în Finlanda. Ceremonia a fost prezidată de tenorul Placido Domingo și de Tibor Navracsics, Comisar european pentru Educatie, Cultura, Tineret si Sport.
Juriul a recunoscut calitățile deosebite ale acestui proiect prin următoarea declarație oficială: ”Olimpiada Meșteșuguri Artistice Traditionale este o competiție care încurajează tinerii din România, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, să continue practicarea meșteșugurilor tradiționale și să crească gradul de conștientizare asupra patrimoniului cultural. Această initiative are la bază educația pentru patrimoniu și a dovedit o implicare pe termen lung pentru a-și îndeplini misiunea.”
Ajunsă la cea de-a XXII-a ediție, Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale va avea loc în perioada 25-30 iulie 2017 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
,,Această mare realizare ne onorează, dar ne și motivează în egală măsură. Olimpiada micilor meșteri este o adevărată pepinieră a meșteșugurilor artistice tradiționale. An de an, la Sibiu, timp de o săptămână cei mai tineri moștenitori ai tradiției se întrec în dibăcia mâinilor și în frumusețea costumelor, cu seriozitte și bucurie, în cel mai mare muzeu în aer liber al Europei, dovedind că nu ești niciodtă prea mic pentru a stăpâni secretele țesutului, brodatului, picturii de icoane pe lemn sau sticlă, prelucrării lemnului, confecționatului măștilor sau încondeierii ouălor. Mulți dintre laureații primelor ediții se întorc acum la Sibiu în calitate de instructori, dovedind ca tradițiile pot fi și sunt duse mai departe la Muzeul ASTRA. Iată că juriul Europa Nostra a recunoscut calitățile deosebite ale acestui proiect pe care o să-l continuăm în aceeași notă constructivă.”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.Distincție internațională importantă primită de Muzeul ASTRA la Europa Nostra Awards 2017
De reținut este și faptul că aceste mențiuni se acordă contribuțiilor deosebite la conservarea și consolidarea patrimoniului cultural european, care sunt apreciate în mod special de juriu, dar care nu au fost incluse în selecția finală pentru a primi un premiu. Romania a luat pe lângă cele două premii pentru conservare și serviciu dedicat și unul dintre cele 7 mari premii prin Centrul Cultural din Blaj si Public Choice Award, dl Zoltan Kallos. Muzeul ASTRA le adresează acestora felicitări pentru astfel de realizări și proiecte deosebite.
La Ceremonia de Premiere din Turku au participat circa 1.200 persoane, incluzând profesioniști din domeniul patrimoniului, voluntari, susținători din întreaga Europă, precum și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE, ai Statelor Membre și ai țării gazdă. Ceremonia de Premiere a constituit evenimentul public final al Congresului European al Patrimoniului, care a reunit sute de actori din domeniul patrimoniului din toată Europa la Turku între 10 și 15 mai.

INFO EUROPA NOSTRA
De aproape 40 de ani, Europa Nostra sărbătorește și promovează bunele practice din domeniul patrimoniului cultural. Premiile Europa Nostra au fost înființate în anul 1978 pentru a oferi recunoaștere inițiativelor deosebite în conservarea patrimoniului cultural. Până în 2001, au fost acordate peste 650 de premii pentru tot atâtea proiecte exemplare, devenind sursă de inspirație pe tot continentul prin puterea exemplului. Începând cu anul 2002, ceea ce a început ca o initiativă a fundației Europa Nostra, a primit patronajul Uniunii Europene și a devenit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra 2017. Lansat de Comisia Europeană, a devenit cel mai prestigios premiu în domeniul patrimoniului cultural, omagiind cele mai bune realizări din domeniul conservării, cercetării, educației, formării profesionale sau acțiunilor de conștientizare. Din 2002 au mai fost răsplatite peste 400 de realizari remarcabile în aceste domenii.

Ultima oră

Comentariul meu