Formatul tabloid, la TVR
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Am trăit s-o văd și pe’asta: Ion Cristoiu, maestrul tabloidului, a dat lovitura la TVR. După un sfert de secol, de când a impus, cu mare succes pe piața noastră informațională, marfa asta de import. În timp, tabloidul a lovit mortal, rând pe rând, mai toate mass-media românești. Nu zic, modelul este de succes la public – oriunde în lume –o afacere profitabilă. Numai că, la noi, în 1992, tabloidul a compromis renașterea presei profesioniste. Efectul se vede astăzi, când audiențele le fac preponderent subiectele de scandal, iar oamenii nu mai au încredere în ziariști. După un sfert de veac, nimic nu l-a oprit însă pe „comunistul” Cristoiu (cum singur își spune) să mai dea o lovitură în inima deontologiei jurnalistice. Victima târzie a „maestrului” a fost chiar TVR, finanțat din banii publici.

Formatul tabloid, la TVR

Evenimentul zilei s-a întâmplat într-o seară de mai, pe o vreme agitată, întunecoasă și ploioasă. Era în toi scandalul cu arhiva deja celebrei SIPA, provocat tocmai de gazeta fondată de „maestrul” din Găgești. Ce-i SIPA? În fapt, nu mai e nimic. A dispărut de tot, în labirintul tranziției noastre postcomuniste. La vremea când era ceva – adică un serviciu inteligent – vreo 16 ani, după 1990, se ocupa (bineînțeles, în secret), de culegerea de informații din mediul penitenciar. Așa scria pe certificatul său de naștere, emis de Ministerul Justiției. La început, erau filați cetățenii privați de libertate. După peste două decenii, am aflat că, până la desființare, în 2006, domeniul de lucru al serviciului a „evoluat”. Nu doar pușcăriașii erau în colimatorul SIPA, ci și cei care îi anchetaseră și judecaseră, magistrații, judecători și procurori. Cu ce scop? Ei, aici e buba și scandalul…

În seara de pomină, Cristoiu et comp. au umplut studioul TVR pus la dispoziția unui tânăr moderator, care se crede ziarist și pretinde că se ocupă de noua Românie. Pe băiatul ăsta îl știu din vremurile când ieșea în decor, cu tupeu „jurnalistic” – educat la una din televiziunile care dau ora exactă în provocarea și întreținerea scandalului în politica bucureșteană. Cum a ajuns individul la TVR este problema conducerii acesteia. În orice caz, jocurile lui riscante de putere par a fi girate de conducere. S-a văzut și în seara cu pricina. Și sunt convins că directorul general al TVR, d-na Irina Radu, dacă ar vrea să dea lămuriri, ar spune că a fost respectată libertatea de exprimare… Pe care actuala conducere a TVA o protejează, chiar dacă emisiunea cu Ion Cristoiu, aflat pe post de ajutor de moderator, a fost un bâlci jurnalistic.

Așadar, maestrul a venit la TVR cu o „bombă”: un raport (primit pe surse – „Când vine cineva la mine cu un articol, nici nu-l întreb din ce surse l-a scris” – a recunoscut un unul din emulii maestrului, prezent în platou) despre ce s-a întâmplat, de-a lungul anilor, cu arhiva SIPA, după desființare. Emisiunea a debutat în trombă, maestrul vorbind despre riscurile asumate de echipa sa. Că deh, faima Watergate-ului le dă târcoale maeștrilor presei noastre. Cristoiu chiar se vedea anchetat, din seara aia… Nu insist asupra conținutului acestui raport. Cine dorește să-l cunoască știe unde să-l caute. Pentru mine, grav este faptul că, pe cel mai popular post de televiziune (singurul care intră în casele oamenilor din cele mai îndepărtate localități ale patriei), a fost posibilă o desfășurare impresionantă de analiști, pentru a comenta un secret de serviciu – fără a fi temeinic pregătiți pentru asta. Faptul că documentul cu pricina a fost desecretizat a doua zi, de ministrul Tudorel Toader, dovedește cât de aproape de vârfurile statului sunt sursele maeștrilor diversioniști ai presei bucureștene. Cu alte cuvinte, cât de sus s-a instalat corupția. Raportul, citit de unii în timpul emisiunnii, de alții, pe diagonală, părea cât de cât cunoscut în capul maestrului. Așa încât au fost momente când se vorbea simultan, nimeni nu asculta pe nimeni, iar talk-show-ul teverist aducea a șezătoare, sceptică și bârfitoare. Ceva în genul dezbaterilor din „poiana lui Iocan”…

Sunt convins că emisiunea postului național TVR, cu maestrul loviturilor de presă invitat special, nu va fi sancționată, nici de CNA, nici de popor. Va rămâne, însă, o mostră românească de impostură de presă, la nivel înalt. Doar un judecător, prins în colimatorul maestrului, a anunțat că-i va da în judecată pe toți cei care l-au calomniat. Asta, nu înseamnă că TVR își va pierde gustul pentru formatul tabloid, aducător de voturi pentru întreținerea scandului politic.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică