VIDEO FOTO – Rusalii după datina străbună la Veștem și Mohu. Cu muzică faină și multă voie bună

0 695

Sătenii din Veștem și Mohu au avut parte de o zi de sărbătoare cu totul specială. Vorbim de Rusalii și de două evenimente la care toată suflarea din cele două comunități și nu numai, a participat cu mic cu mare, duminică 4 iunie.

Zi deosebită duminica trecută în Mohu și Veștem. Sărbătoarea Rusaliilor a însemnat respectarea unor obiceiuri mai mult decât sfinte în cele două sate ale Șelimbărului. Este știut că atât localnicii din Veștem cât și cei din Mohu, sărbătoresc cu sființenie în fiecare an Sărbătoarea Rusaliilor cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh. Obiceiul din comunitatea de vază a comunei Șelimbăr marchează Duhului Sfânt asupra ucenicilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos. vestem2Mai mult decât atât, ziua de Rusalii este consacrarea solemnă a Bisericii pe care Mântuitorul a întemeiat-o. Datina străbună spune că fiecare casă va avea doi mesteceni la poartă, simbol al curăţirii şi al înnoirii, pentru că se știe, mesteacănul este considerat un dar de la Dumnezeu, având calitatea de a proteja oamenii. De asemenea, în duminica de Rusalii, caii din sat sunt împodobiți cum se cuvine, iar localnici scot de la naftalină din lada de zestre veșmintele de sărbătoare și participă la evenimentele specifice printre care și o paradă a portului popular.
Și chiar așa a și fost. După slujba de la biserică sătenii s-au întâlnit cu toții și au sărbătorit această zi sfântă, îmbrăcați românește, prin cuvinte frumoase, cântec și dans. mohu3Conform tradiției toate acestea manifestări au ca scop apărarea oamenilor, a vitelor și a recoltelor de influențele negative și spiritele rele.

Spectacole de excepție și multă voie bună
Anul acesta atât veștemenii cât și mohanii au avut parte de o surpriză mai mult decât plăcută. Grație Agendei Culturale a comunei Șelimbăr, au avut loc două evenimente speciale de Rusalii, atât în Veștem cât și în Mohu.  mohu2Pe cele două scene a urcat și viceprimarul comunei, Iulia Crăciun, îmbrăcată în port popular tradițional. Aceasta a transmis câteva cuvinte și din partea primarului comunei Șelimbăr, Marius Grecu.mohu5Astfel în cele două comunități pe scenele amenajate de organizatorii evenimentelor au urcat artiști și ansambluri populare foarte iubite de localnici. mohu1Astfel Nelu Albu, Rober Târnăveanu, Larisa Vulpescu, Grupul Folcloric Doruri Sibiene și Ansamblurile Folclorice Junii Sibiului și Ceta Junilor, alături de grupuri folclorice locale au oferit un spectacol superb celor prezenți.mohu6

Sfânta zi de Rusalii a fost sărbătorită în cadrul Agendei Culturale a Șelimbărului.

Publicată de Primaria Comunei Selimbar pe Marţi, 6 iunie 2017

Evenimentele de la Mohu și Veștem au fost cofinanțate de Consiliul Local Șelimbăr prin Primăria Comunei Șelimbăr.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.