lucian

Lucian are 14 ani. Este sportiv de performanță, campion național la kickboxing, o performanță atinsă prin foarte multă muncă și o ambiție rar întâlnită la copiii de vârsta lui. Are o privire dârză, este încrezător, și știe că altă șansă nu are. Și asta pentru că viața nu a fost dreaptă cu el. Mama abia dacă mai vede cu un singur ochi, iar tatăl are probleme cu legea și este momentat privat de libertate.

Mai are o soră și un frate, dar sportul îi este familie. Își dorește ca kickboxing-ul să îl însoțească toată viața și să ajungă cunoscut și pe plan internațional. Așa poate va reuși să își ajute familia care trăiește de azi pe mâine, din cei 100 de lei pensie de ajutor a mamei.

Dublu campion național
Lucian Lăcătuș a intrat pentru prima dată într-o sală de sport acum mai mulți ani. A vrut să facă box, dar condițiile l-au îndreptat către altceva. ”Am făcut box, dar condițiile de acolo nu erau bune. Trebuia să scoatem apa din sală cu gălețile, nu era bine. Am plecat de acolo la o sală de kickboxing, dar mai apoi am ajuns aici. Aici e foarte bine. Mă antrenez și simt că voi face performanțe”, spune Lucian. ”Aici” înseamnă Clubul Hard Workout condus de Radu Țicău.
De un an de când este legitimat aici Lucian a urcat de 30 de ori pe podium, și doar o dată pe locul al treilea, celelalte medalii obținute fiind de aur și argint. Tot într-un singur an a reușit să devină campion național de două ori, la competițiile a două federații diferite.lucianlacatus
”Este un copil extrem de talentat. Are o ambiție de fier, și nu se lasă până nu reușește. Asta l-a ajutat până acum și îl va ajuta pe mai departe. A uimit pe toată lumea la competițiile la care a fost pentru că este un talent înăscut pentru acest sport”, spune Radu Țicău, antrenorul lui Lucian.

Se săturase să fie bătut
Lucian nu s-a îndreptat către kickboxing nu pentru că este un copil violent, ci pentru că se săturase să fie bătut de ceilalți. ”La școală, pentru că eram mai micuț, luam mereu bătaie. Pe afară, pe stradă, la fel. Cei mai mari se tot luau de mine. Degeaba mergeam acasă și spuneam tatălui, că nu putea face nimic. Așa că m-am gândit ce aș putea face să schimb situația”, își amintește Lucian. Deși kickboxing-ul îl învață lovituri de autoapărare, Lucian nu își dorește să le pună în practică în viața de zi cu zi.lucian 2 ”După ce au aflat toți că fac kickboxing nu s-au mai legat de mine. Eu nu vreau să mă bat. Dacă cineva se ia de mine încerc să vorbesc frumos, să aplanez situația. Dacă mă atacă atunci nu am ce face și trebuie să mă apăr. Așa mi s-a întâmplat o dată. Au venit mai mulți băieți mai mari spre mine, nu am reușit să le explic că nu e bine și pe doi a trebuit să îi lovesc. Restul au fugit”, se amuză Lucian.

L-a disciplinat și îi oferă perspectivă
Kickboxing-ul nu doar că i-a oferit încredere în el, dar l-a disciplinat pe tânărul de 14 ani. ”Îmi place foarte mult la sală. Mă antrenez de trei ori pe săptămână câte două ore, iar când avem competiții vin zilnic. Aici am învățat cum trebuie să gândesc, să îmi dozez efortul, să îmi gândesc mișcările. Cele care nu imi ies le repet de sute de ori până le învăț. Vreau să devin cel mai bun și o să merg cu sportul ăsta până la capăt”, spune Lucian.

lucianraduUn copil ce merită ajutat
Performanțele lui Lucian sunt cu atât mai mult de admirat cu cât aproape singur și-a croit acest drum. Situația familială l-ar fi putut distruge, dar în schimb l-a motivat. Împreună cu sora și fratele său trăiesc cu mama care aproape că nu mai vede deloc și are o pensie de ajutor de 100 de lei. Se descurcă de pe o zi pe alta. Ambiția lui Lucian poate că vine tocmai de aici. Din nevoia de a reuși, de a-și depăși condiția și apoi de a-i ajuta pe cei dragi. ”Este un copil cu foarte, foarte mult potențial, ce merită ajutat. Nu are cum să suporte financiar ceea ce are nevoie pentru performanță, de aceea noi la club îl ajutăm cam cu tot, de la proteine, la sala gratuit. Dar, dacă îi inspiră și pe alții și doresc să îi ofere ajutorul, de orice fel, e binevenit. Merită pentru că este un copil care nu dezamăgește și este foarte conștient de ce are de făcut și mai ales de ce”, spune antrenorul Radu Țicău.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns