contor

ANRE a decis că montarea contoarelor de curent inteligente este obligatorie pentru toată lumea. Cine refuză schiumbarea va rămâne fără curent electric acasă.

La cererea distribuitorilor de electricitate, ANRE schimbă ordinul privind contorizarea inteligentă a românilor, în sensul aproape a obligării lor la a accepta noile dispozitive. În cazul celor care refuză noul contor, distribuitorul are posibilitatea de a-I tăia lumina, anunță Capital. Şase milioane de familii din România vor trebui să accepte, până în 2020, montarea noilor contoare inteligente pentru măsurarea consumului de energie, pe care le vor plăti tot ele. Potrivit unui proiect de ordin recent al Autorităţii pentru Reglementare în Energie, consumatorii nu pot refuza distribuitorilor montarea noilor contoare, riscând deconectarea. Practic, aceştia sunt obligaţi să fie de acord cu schimbarea vechilor contoare cu unele noi, toată operaţiunea, ca şi noul dispozitiv, urmând să fie plătită tot de clienţi. În precedentul proiect de ordin, dar în această primăvară, nu era stipulată obligativitatea consumatorilor de a-şi da acordul pentru schimbarea contoarelor, noile prevederi fiind introduse în urma consultărilor cu distribuitorii.
Când spunem că românii sunt obligaţi să primească acasă noul contor nu înseamnă că riscă dosar penal sau amendă, dacă îl refuză. Dar distribuitorului va putea să îi deconecteze de la reţeau de alimentare, ceea ce aproape că echivalează cu forţarea consumatorului să accepte noul dispozitiv.
“(2) OD solicită consumatorului să fie înştiinţat în scris de către acesta dacă refuză înlocuirea contorului, cu cel puţin 5 zile înainte de data programată.
(3) În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, OD poate efectua măsurători asupra nivelului de emisii electromagnetice în spaţiul din imediata vecinătate a contorului, cu respectarea legislaţiei specifice în vigoare şi, dacă a efectuat măsurători, le prezintă consumatorului. (4)
Dacă nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD înlocuieşte contorul existent cu un contor integrabil în SMI, iar costurile măsurătorilor sunt suportate de consumator prin intermediul facturii de energie electrică.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu