Franța interzice mașinile pe motorină și benzină din 2040

340

Franța anunță interzicerea vânzării mașinilor cu emisii de CO2 din 2040. Nicolas Hulot, ministrul francez al Mediului, şi-a prezentat planul pentru reducerea emisiilor de CO2 pentru combaterea încălzirii climeim conform cu tratatul de la Paris, din care Statele Unite deocamdată s-au retras.
Măsura guvernului francez prevede dispariţia treptată a maşinilor pe benzină şi diesel. Începând cu anul 2040 în Franța nu se vor mai vinde vehicule poluante, respectiv cele care merg pe diesel sau cu benzină. ”E o adevărată revoluție dar condițiile se îndeplinesc pentru a o realiza” a estimat Nicolas Hulot, ministrul francez al Mediului. El a recunoscut că obiectivul este greu mai ales pentru constructorii de maşini dar fabricanţii au planurile pentru trecere spre malini cu energie nepoluantă.

Obiectivul este o provocare pentru o țară care numără doi mari constructori de automobile – PSA (Peugeot-Citroën) şi Renault și puține mașini electrice sau hibride pe străzi. Doar două ţări europene – Olanda şi Norvegia – au anunţat recent măsuri similare. Potrivit Asociației constructorilor europeni de automobile, în 2016 peste 95% din vehiculele noi înregistrate în Europa occidentală erau fie diesel fie pe benzină. Automobilele electrice cântăresc 1,2% din vânzări iar cele hibride, benzină-electrică 3,5 procente.

Ajutor pentru familiile modeste
Pentru a-i motiva pe francezi – şi în particular famiile cele mai modeste – să cumpere mașini nepoluante, guvernul de la Paris a anunţat crearea unei « prime de tranziţie » care va permite înlocuirea unei maşini diesel dinainte de 1997 sau a unei maşini pe benzină dinainte de 2001 cu o maşină nepoluantă, nouă sau de ocazie.

Unii constructori de automobile au început să se orienteze spre maşini nepoluante. Volvo a anunţat zilele trecute că toate modelele ce vor fi construite începând cu 2019 vor fi electrice sau hibride. Francezii de la PSA prevăd şi ei ca peste doi ani să propună sistematic o versiune hibridă sau electrică pentru fiecare maşină nouă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.