Ora de Sibiu
Știri în direct

VIDEO: Un iceberg mai mare ca județul Sibiu stă să se rupă în Antarctica din cauza încălzirii globale

0 99

Unul dintre cele mai mari iceberguri din lume, măsurând 6000 de km pătraţi, adică cu 600 de kilometri pătrați mai mult decât toată suprafața județului Sibiu stă să se desprindă de pe coasta de nord a Antarcticii.

Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen din nordul Antarcticii și fisura deja se întinde  pe 200 de kilometri, lăsând doar 5 km până la desprinderea copletă, avertizează Agenţia Spaţială Europeană.

Sunt temeri că Larsen C ar reprezenta un pericol mai ales pentru nave. „Nu suntem siguri ce se va întâmpla”, spune Anna Hogg, de la University of Leeds. „S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii sau la ceva timp după. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave în strâmtoarea Drake”

Larsen C nu este primul iceberg care se rupe din banchiza Larsen. În ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie îngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, în zona de pe Pământ care se încălzeşte în cel mai rapid ritm, potrivit NASA. Urmează ca sistemele ESa să calculeze modificarea în volum a gheţii de pe Pământ, dupăscindare.

Loading...
Sursa: Mediafax BBC news
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Loading...