VIDEO: Un iceberg mai mare ca județul Sibiu stă să se rupă în Antarctica din cauza încălzirii globale

342

Unul dintre cele mai mari iceberguri din lume, măsurând 6000 de km pătraţi, adică cu 600 de kilometri pătrați mai mult decât toată suprafața județului Sibiu stă să se desprindă de pe coasta de nord a Antarcticii.58485f5aba6eb603688b6fe1 2000

Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen din nordul Antarcticii și fisura deja se întinde  pe 200 de kilometri, lăsând doar 5 km până la desprinderea copletă, avertizează Agenţia Spaţială Europeană.

Sunt temeri că Larsen C ar reprezenta un pericol mai ales pentru nave. „Nu suntem siguri ce se va întâmpla”, spune Anna Hogg, de la University of Leeds. „S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii sau la ceva timp după. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave în strâmtoarea Drake”

Larsen C nu este primul iceberg care se rupe din banchiza Larsen. În ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie îngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, în zona de pe Pământ care se încălzeşte în cel mai rapid ritm, potrivit NASA. Urmează ca sistemele ESa să calculeze modificarea în volum a gheţii de pe Pământ, dupăscindare.

video
Sursa Mediafax BBC news

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.