Dosarul DNA de la Consiliul Județean Sibiu – Cinci persoane trimise în judecată pentru un prejudiciu de peste 1,1 milioane lei

667

DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că inculpații din dosarul în care sunt implicați mai mulți foști sau actuali funcționari ai Consiliului Județean Sibiu au fost trimiși în judecată. Printre aceștia se numără Directorul Economic şi şefa Serviciului Contabilitate.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

KRAUS ANA, la data faptelor șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
— abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 infracțiuni),
— conflict de interese, în formă continuată (3 infracțiuni),
— uz de fals, în formă continuată,

STOICA IOAN, la data faptei director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BUCIUMAN EMIL CĂLIN, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
— complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
— instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în, formă continuată,

* și în stare de libertate, a inculpaților:

OANCEA ELENA CORNELIA, la data faptei șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MICU RADU CONSTANTIN, la data faptelor reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
— complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, formă continuată,
— împrumutarea, sub orice formă, de către directorul societății, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute de lege.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, inculpata Kraus Ana, în calitatea sus menționată, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea dispozițiilor legale privind atribuirea, în cadrul unor proceduri formale, a unor contracte (privind servicii de reparații și întreținere auto, servicii de monitorizare foto/video, achiziții produse consumabile, etc. ) către societățile administrate de inculpații Buciuman Emil Călin, Micu Radu Constantin și o altă persoană.

Într-unul dintre cazuri, diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condițiile în care cunoștea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 — 2014, cu ocazia derulării relațiilor comerciale cu societatea administrată de Buciuman Emil Călin, inculpata Kraus Ana a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale.
În perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpații Stoica Ioan și Oancea Elena Cornelia, cu îndeplinirea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale.

Prin aceste demersuri a fost produs Consiliului Județean Sibiu un prejudiciu de 487.296 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru agenții economici.
În perioada 2011-2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea Consiliul Județean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziție publică, cu societăți comerciale, în condițiile în care administratori erau persoane din familia sa.

În acest context, inculpata a făcut și demersurile necesare decontării unui număr de 88 facturi fiscale în valoare totală de 466.531 lei, sumă ce constituie un folos patrimonial pentru sine și rudele sale.
În perioada decembrie 2014 — decembrie 2015, inculpatul Micu Radu Constantin, în calitate de director al unei societăți comerciale, a împrumutat de la firma pe care o reprezenta, cu încălcarea prevederilor legale, suma de 156.000 lei.

Consiliul județean Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Kraus Ana, Micu Radu Constantin, Buciuman Emil Călin și Stoica Ioan.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de inculpații Crăcea Nicolae Marius și Vasilescu Valentin, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, se arată în comunicatul DNA

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.