Lucrări în primă audiție absolută la Sibiu, la Festivalul ICon Arts Transilvania

221

Miercuri, 26 iulie, de la ora 19:00, la Sala Thalia din Sibiu va avea loc următorul eveniment din cadrul Festivalului ICon Arts Transilvania. Lucrări în primă audiție absolută vor fi interpretate de solistul Alexandru Anastasiu, membru al Orchestrei Naționale Radio, și RTÉ Contempo Quartet, ansamblu reprezentativ al Radiodifuziunii din Irlanda.

 

Compozitori din Serbia/Olanda, Finlanda, România, Irlanda au câștigat apelul internațional inițiat de ICon Arts, acceptând invitația de a compune lucrări pentru vibrafon și orchestră de cameră, special pentru evenimentul de la Sibiu.

Cu un program inedit, mai puțin întâlnit în sălile de concerte din România, concertul va oferi publicului oportunitatea de a asculta cele mai noi creații ale muzicii clasice contemporane scrise prin dialogul compozitorilor români și europeni.
Intrarea va fi liberă prin rezervarea locurilor la adresa reservations@iconarts.ro, iar întregul concert va fi transmis prin live streaming pe www.EnjoyTV.ro.

Cea de-a XV-a ediție a Academiei și Festivalului ICon Arts se desfășoară în aceste zile în mai multe sate cu biserici fortificate din Sudul Transilvaniei: Alma Vii, Biertan, Richiș, Mălâncrav, dar și la Filarmonica din Sibiu. Cu această ediție aniversară, ICon Arts a adăugat numelui său spațiul de basm al Transilvaniei.
Academia ICon Arts a reunit anul acesta peste 90 de participanți, profesori și cursanți, din Europa și Asia, la clasele de chitară, pian, flaut, clarinet, percuție, teatru, jazz și muzică de cameră. Printre maeștri se numără pianistul Horia Mihail, care a acceptat să susțină un masterclass după 14 ani, chitariștii Reinbert Evers și Costin Soare, flautista Ioana Turcu și solista jazz Ana Cristina Leonte. ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Anotimpuri 2. Vara. Premiere mondiale cu Alexandru Anastasiu – vibrafon și RTÉ Contempo Quartet
Proiectul „Anotimpuri” își propune să aducă pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu patru spectacole de factură diferită, fiecare marcând câte un sezon. Concertul „Anotimpuri 2. Vara” abordează stilul cameral contemporan, cu participarea solistului Alexandru Anastasiu – vibrafon, membru al Orchestrei Naționale Radio, și a cvartetului RTÉ Contempo, ansamblu rezident al Radiodifuziunii irlandeze.
Lucrările în primă audiție au fost scrise special pentru acest eveniment, de compozitori selectați în urma unui apel internațional în cadrul programului ”ICon Arts Composer in Residence”, ajuns la cea de a V-a ediție. Autorii lucrărilor prezentate miercuri în primă audiție sunt: Ivan Vukosavljevic (Serbia/ Olanda), Juhani T. Vesikkala (Finlanda), Sebastian Emil Țună (România), Bogdan Pintilie (România), Timothy Doyle (Irlanda). Iar titlurile lucrărilor, în ordinea autorilor menționați, sunt: „Strata”, „Rubatosis”, „Delta Aquaridis”, „Frenezie” și „Volta”.

Publicul va asculta miercuri seară compoziții create pentru vibrafon – solist, dar și pentru ansamblul cameral care cuprinde acest instrument de percuție creat inițial pentru muzică jazz. De la apariția sa, în preajma anilor 1900, vibrafonul a fost preluat ulterior de toate genurile muzicale. Anul 1947 este anul în care vibrafonul a făcut parte prima dată dintr-o orchestră de muzică clasică și de atunci până în anul 2001 au fost create 37 de concerte pentru acest instrument (și solist și parte din orchestră). Din anul 2001 până în prezent, numărul compozițiilor pentru vibrafon s-a dublat. În România, concertele pentru vibrafon sunt promovate în ultimii ani prin implicarea solistului Alexandru Anastasiu, concertând adesea alături de Orchestrele și Corurile Radio. Anastasiu, de altfel, este inițiatorul primul festival internațional din lume dedicat vibrafonului.

La ICon Arts, masterclass-ul de percuție – vibrafon și concertele dedicate acestui instrument sunt posibile grație sprijinului oferit de compania Adams Percussion care a pus la dispoziție instrumentele necesare.

Programul de Rezidență Creativă ICon Arts
În acest an, în cadrul rezidenței a avut loc și un atelier de compoziție condus de Cristian Lolea – artist român stabilit în Polonia. La edițiile anterioare au mai fost invitați, în calitate de coordonatori ai atelierului, compozitorii Dan Dediu, Mihai Murariu și dirijorul Gabriel Bebeșelea.
Inițiat și coordonat de Diana Gheorghiu – compozitor, programul de rezidență creativă este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Concertul de miercuri de la Sibiu face parte din proiectul „Anotimpuri 2”, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
Arte noi și tradiții vechi la ICon Arts Transilvania, până sâmbătă, 29 iulie
Evenimentul cuprinde în timpul zilei Academia ICon Arts, dedicată artiștilor profesioniști, găzduind masterclass-uri pentru diferite ramuri ale artei contemporane. Iar, la ceas de seară, ICon Arts devine Festivalul în cadrul căruia vor fi prezentate artele noi, recent ieșite din laboratorul de creație, și, nu oricum, ci în ambientul natural al colinelor Transilvaniei, al cetăților și conacelor vechi, altături de tradiții și gastronomii locale. Toate acestea sunt reunite sub un nou concept cu numele de „Sezătoarea postmodernă”, eveniment organizat în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu trust.
„Prin ICon Arts Transilvania dorim să abordăm arta contemporană ca expresie a îmbinării tradiției cu avangarda și a meșteșugurilor vechi cu tehnologiile noi. Vom apropia comunități diferite (artiști, vizitatori și localnici) și le vom provoca să interacționeze, să exploreze o cultură nouă și să se bucure de ceea ce poate oferi fiecare,” a declarat Sebastian Gheorghiu, managerul de proiect ICon Arts.

Programul Festivalului ICon Arts
MIERCURI, 26 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)
19.00 ANOTIMPURI 2. VARA. PREMIERE MONDIALE CU ALEXANDRU ANASTASIU – VIBRAFON ȘI RTÉ CONTEMPO QUARTET
Lucrări scrise de compozitori selectați din toată lumea, pentru Rezidența Creativă ICon Arts

JOI, 27 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)
19.00 – Workshop în concert. Cursanții Academiei ICon Arts se prezintă.

VINERI, 28 IULIE, BIERTAN
17.00 Turul cetăţii fortificate
18.00 Concert Analia Selis & ArgEnTango la Cafeneaua Nouă
19.00 Tradiţii și gastronomie locală la Cafeneaua Nouă

SÂMBĂTĂ, 29 IULIE, MĂLÂNCRAV, CONACUL APAFI
11.00 Povestea sucului de mere. Degustare
12.00 Încheierea Festivalului Icon Arts, happening itinerant
13.00 Concert de jazz cu Ana Cristina Leonte – voce, Albert Tajiti – clape, Ciprian Pop – chitară
14.00 Târg de produse tradiţionale și gastronomie locală

 

Intrarea va fi liberă la toate evenimentele Festivalului, cu o rezervare în prealabil la adresa reservations@iconarts.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.