Biserica Evanghelică anunță de la Sibiu că nu vinde nici un lăcaș de cult

0 275

Nici una din cele peste 200 de biserici aflate în patrimoniul Bisericii Evanghelice din România nu va fi înstrăinată.

Biserica Evanghelică C.A. din România (BECAR) a anunțat marți, printr-un comunicat de presă, că niciuna din cele peste 200 de lăcașurile de cult ale sale nu este de vânzare.
„Bisericile și bisericile fortificate ardelene rămân în patrimoniul Bisericii Evanghelice C. A. din România (B.E.C.A.R.) și ale comunităților ei. În ultimele zile și săptămâni, au fost lansate diverse știri despre oferte de vânzare, ducând la o percepție greșită a situației. De foarte multă vreme politica conducerii B.E.C.A.R. este orientată spre menținerea lăcașurilor de cult în propriul patrimoniu, ceea ce nu se va schimba nici în viitor”, se arată în comunicat citat de Agerpres. Majoritatea celor 200 de biserici evanghelice au fost construite în Evul Mediu și sunt greu de întreținut de cei 12.000 de sași rămași în România.
„Înstrăinarea unei biserici nu este o premisă pentru o astfel de cooperare, motiv pentru care începând din 1990 până acum au existat doar două cazuri (Retiș și Caransebeș, care au fost preluate de către Biserica Ortodoxă Română). Contracte de închiriere, de arendă sau de comodat s-au dovedit a fi soluții bune. Prin astfel de proceduri, multe biserici săsești au fost salvate în ultimii ani, mai ales în anii 1970 și 1980 în Ardealul de Nord și Bucovina de Sud. Este esențial pentru B.E.C.A.R. ca bisericile să poată fi folosite și în continuare ca lăcașuri de cult sau pentru evenimente culturale sau turistice. În acest context, comunele, în special, sunt o variantă inspirată ca parteneri”, se mai arată în comunicat.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.