alertă – cod roșu de caniculă în 12 județe și portocaliu în restul țării

Dacă aveți treabă vineri și sâmbătă și este nevoie să ieșiți afară din case, atunci trebuie să fiți cu mare băgare de seamă. România va fi lovită de un val de caniculă fără precedent. Nu mai puțin de 12 județe sunt sub cod roșu, iar restul printre care și Sibiu, se află sub cod portocaliu.

Meteorologii au emis cod roşu de caniculă pentru vestul ţării. În est, e în vigoare codul portocaliu. Atenţionările, valabile vineri şi sâmbătă. Vineri (4 august) şi sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat, anunță Mediafax. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi.
Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade, anunţă meteorologii.alertă – cod roșu de caniculă în 12 județe și portocaliu în restul țării
n aceeaşi perioadă, este în vigoare şi un cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, anunţă ANM.
Este al doilea cod roşu de caniculă emis de meteorologi pe parcursul acestei veri, primul fiind dat la începutul lunii iulie.

Ultima oră

Comentariul meu