canicula
FOTO: arhivă

Codul roșu de caniculă a fost prelungit sâmbătă de meteorologi pentru două județe. Este vorba de Dolj și Mehedinți, acolo unde temperaturile vor ajunge chiar și la 41 de grade Celsius.

Meteorologii au prelungit până duminică codul roşu de caniculă pentru judeţele Mehedinţi şi Dolj, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 – 41 de grade. Majoritatea celorlalte judeţe vor rămâne sub avertizare cod portocaliu, iar alte câteva se vor afla sub cod galben, anunță News. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, duminică, judeţele Mehedinţi şi Dolj vor rămâne sub avertizare cod roşu de caniculă, când se vor înregistra temperaturi extreme de 41 – 42 de grade. Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.
Judeţele din Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi din nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei, se vor afla şi duminică sub avertizare cod portocaliu de caniculă, când temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
Câteva judeţe din partea de nord şi nord-vest a ţării şi local în zonele de munte se vor afla sub avertizare de cod galben de caniculă, însă şi aici disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade.
Judeţele aflate sub avertizare cod galben sunt Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Suceava şi Botoşani, în timp ce judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Neamţ şi Bacău sunt parţial sub codurile galben şi portocaliu.
Meteorologii mai avertizează că în a doua parte a zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni vor fi averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni mai ales în jumătatea de nord.
Vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu