Foto – Festivalul „CÂNTECELE MUNȚILOR” – un succes la cea de-a 42-a ediție

0 362

Cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munților” a ajuns la final duminică seara. După o rețetă de succes, apreciată deopotrivă de publicul larg și artiști, festivalul a adus în Sibiu spectacolul culturii tradiționale din România, Columbia, Polonia, Serbia, Grecia și Georgia, prin spectacole în aer liber, ateliere de dans, seri tradiţionale, parada portului popular, spectacole în spații neconvenționale şi expoziție foto.

OVI 0086Diversitatea, interculturalitatea şi voia bună au fost elementele cheie ale celei de-a 42-a ediții a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munților”, organizat anual de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.
OVI 0183Zeci de interpreţi de muzică populară și ansamblurile „Estefania Caicedo” – Columbia, „Krakus” – Polonia, „Estia Pieridon Mouson Katerinhs” – Grecia, „Laza Nancici” – Serbia, „Kolkhi” – Georgia, „Timişul” – Timişoara, „Cununiţa”- Arad, „Hora”- Mureş, „Bucovina” – Suceava, „ Ardealul”, „Mărginimea”, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”, precum şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” au concurat în transformarea celui mai mare și mai vechi festival cu specific tradiţional al Sibiului într-un organism multifuncțional care a asigurat educaţia prin cultură a publicului tânăr prin diverse tipuri de evenimente şi prin diseminarea informaţiei în mediul online (galerii foto, transmisii live pe rețelele de socializare).

OVI 0031La serile tradiţionale, cu specific românesc, sârbesc și polonez, sute de persoane s-au bucurat de preparate specifice precum bigos-ul polonez și salata sârbească urnebes, de ritmurile aprige ale învârtitelor românești, de dansurile pline de forță ale polonezilor și de cântecele sârbilor.
Dansul a fost punct central al atelierelor în cadrul cărora ansamblurile participante au învățat jocuri specifice altor țări, iar publicul a avut posibilitatea de a trece din poziția de simplu spectator în cea de actant. Similar, parada portului popular a dat prilejul sibienilor și turiștilor să se prindă în joc alături de artiști și să admire bogăția de culori a costumelor tradiționale din cele șase țări.

OVI 0312Duminică, finalul celei de-a 42-a ediții a festivalului a fost marcat cu un spectacol folcloric extraordinar, ce ne-a purtat din dulcea Bucovină în Columbia, din Mărginime în Polonia, și a prefigurat Centenarul României Moderne prin cântecele patriotice, interpretate de Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu și Formația „Crai Nou”- Alba Iulia.

Doamna Maria Ciobanu, „Ciocârlia” cântecului popular românesc, a fost aniversată pe scena festivalului la împlinirea a 80 de ani de viață. Duetele cu copiii săi, soprana Leontina Văduva și interpretul Ionuț Dolănescu, „Ciobănaș cu trei sute de oi”, cântat alături de nepoți, videoproiecțiile cu imagini din arhiva TVR și surprizele muzicale pregătite de soliștii Narcisa Băleanu, Irina Birou, Simona Dinescu, Cristian Fodor, Virginia Irimuș, Andra Matei, Ciprian Pop, Sebastian Stan, Adrian Neamțu, Mariana Ionescu Căpitănescu și Nineta Popa – toate s-au constituit în momente extraordinare ale spectacolului aniversar.

OVI 0105Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin ministrul secretar de stat Alexandru Pugna, Consiliul Județean Sibiu, prin președinta Daniela Cîmpean, și CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, prin manager Silvia Macrea, i-au decernat distincții doamnei Maria Ciobanu, în semn de apreciere a activității remarcabile desfășurate pentru păstrarea cântecului popular românesc și promovarea identității naționale și a valorilor culturale românești.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.