Soarta lui Pomohaci se decide la judecata Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu

0 284

Mitropolia Ardealului a anunțat că judecata Consistoriului Mitropolitan legat de cererea lui Cristian Pomohaci de revenire în preoție va avea loc în maxim o lună de zile.

Cristian Pomohaci va încerca să redevină preot, la judecata Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu, care va avea loc în maxim o lună, după ce miercuri i-a fost admis apelul făcut la Mitropolia Ardealului, potrivit unui comunicat de presă al mitropoliei, anunță Agerpres.
„În conformitate cu prevederile Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, cererea de apel împreună cu dosarul de fond, care a stat la baza emiterii hotărârii de caterisire, au fost studiate de către inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului. După analizarea elementelor de formă și de fond, s-a constatat că cererea întrunește condițiile de admisibilitate, iar, la propunerea scrisă a inspectorului eparhial, Mitropolitul Ardealului a dispus înscrierea cererii de apel în registrul de judecată al Consistoriului Mitropolitan. De la data înscrierii cererii de apel, în termen de maxim 30 de zile, va avea loc ședința de judecată a Consistoriului Mitropolitan”, se arată în comunicat.
Consistoriul Mitropolitan, ca ”instanță disciplinară și de judecată pentru recursurile clericilor de mir din eparhiile sufragane mitropoliei sancționați cu destituirea din slujirea clericală, pentru apelurile împotriva hotarârilor de caterisire” este format exclusiv din preoți: 1 președinte, 4 membri titulari, 2 supleanți și 1 grefier, aprobați de Sinodul Mitropolitan pentru un mandat de 4 ani.
Hotărârea luată de membrii Consistoriului va fi supusă aprobării Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, iar apoi, după aprobare, poate fi contestată cu recurs la Consistoriul Superior Bisericesc.
Tribunalul bisericesc de la Sibiu va cere dosarul de la Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, unde s-a decis la sfârșitul lunii iulie, ca Pomohaci să fie dat afară din preoție, fiind cercetat de Parchetul General pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor de 17 ani.
„Vom cere dosarul care a stat la baza judecării de la Alba Iulia. Toate acestea vor dura puțin. Pentru că dosarul trebuie multiplicat și trimis la toți judecătorii, care nu sunt în Sibiu, fiind Consistoriu Mitropolitan, fiecare eparhie are un reprezentant, la Oradea, la Sfântu Gheorghe, la Deva, la Alba și unul la Sibiu, președintele. Va trebui în termen de o lună stabilită judecată, ca să aibă timp oamenii să fie înștiințați și să fie judecat dosarul. Am înțeles că dosarul este voluminos la Alba Iulia și dacă îl trimit trebuie studiat de toată lumea”, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Corneliu Voinea, inspector eparhial al Mitropoliei Ardealului.
Cristian Pomohaci va fi citat să se prezinte. Inspectorul eparhial Voinea spune că fostul preot „ar fi bine să fie prezent”.
Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe Cristian Pomohaci în 28 iulie, de când acesta nu mai are voie să îmbrace haina preoțească.
Ultima apariție publică a lui Cristian Pomohaci în județul Sibiu a fost în calitate de cântăreț de muzică populară, la un festival al oierilor din Jina, când i-a făcut o dedicație de pe scenă preotului din comună.
„Dați-mi voie să fac o dedicație specială slujitorului sfântului altar care slujește aici, în Jina, părintelui dumneavoastră. Să-i sărut mâna sfințită și să-i spun prin intermediul cântecului lui Cristian Pomohaci: toată casa are o cruce, numa cine poate o duce”, a spus la Jina fostul preot.
Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moșuni, județul Mureș, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale.
Preotul a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar înregistrarea a apărut în presă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...