Ora de Sibiu
Știri in direct
SDO inalt
SDO inalt

Sărbătoare mare vineri la Jandarmeria Sibiu

430

Anul acesta, Jandarmeria Română sărbătoreşte 124 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, moment în care sentimentul de recunoştinţă ne aminteşte trecutul glorios al acestei arme.

Înființarea Jandarmeriei Rurale (1893 sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty – primul inspector general al Jandarmeriei –  titulatură onorifică pe care IJJ Sibiu o poartă prin ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 176 din 17.07.2012), a dat extensie și responsabilitate instituției „Oameni de arme” prin gestionarea ordinii publice în zonele forestiere, sătești, agricole, petroliere etc.
Primul inspector general al Jandarmeriei Române a fost generalul de brigadă Mihail Rasty (1893-1896), care a pus bazele Jandarmeriei Rurale în 01 septembrie 1893 prin „Legea Geandarmeriei Rurale”, iar apoi, la 24 septembrie 1983, prin apariţia unui: „Regulament de aplicaţiune al legei asupra Geandarmeriei Rurale” care cuprindea 409 articole cu precizările necesare aplicării legii Jandarmeriei Rurale.

Generalul de brigadă Mihail Rasty, a participat la Războiul de Independenţă, făcând parte din forţele care au cucerit Reduta Rahova, remarcându-se prin curaj, înaltă demnitate umană, onoare şi disciplină ostăşească. Meritele acestuia s-au datorat în special influenţei pe care a avut-o pe lângă membri ai Guvernului Conservator condus de Lascăr Catargiu şi pe lângă oameni politici de vază ca I. C. Brătianu, Alexandru Marghiloman etc.

În cadrul acțiunilor prioritare pe care le desfășoară zilnic, conform competențelor legale, pentru protejarea vieții, integrității corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalității, asigurarea ordinii publice și salvarea de vieți omenești, personalul Jandarmeriei Române are un trecut glorios pe care îl poartă cu demnitate prin uniforma militară și însemnele oficiale ale statului de drept pe care îl reprezintă.   Începuturile ei coincid aşadar, cu fondarea statului modern, după cum întreaga sa dezvoltare ca structură militară cu misiuni specifice se subordonează liniilor de forţă ale modernizării şi perfecţionării edificiului de instituţii ale naţiunii noastre.

Tot pe atunci, la câteva decenii după semnarea actului de naştere a Jandarmeriei Române din 3 aprilie 1850, structura organizatorică a Jandarmeriei rurale, la 1895, cuprindea: Inspectoratul General al Jandarmeriei – organ central de conducere, cu sediul în Bucureşti, comandat de un inspector general cu gradul de general de brigadă; patru circumscripţii de inspectorate, cu reşedinţele la: Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, corespunzătoare celor patru corpuri de armată, comandate fiecare de câte un ofiţer cu grad superior, companii, secţii şi posturi de jandarmi în fiecare judeţ, comune rurale.

Primește titlurile instant

Citește și
1 Comentariu
  1. bullit spune

    Mai citiți textul înainte de publicare – așa mai evitați din multele greșeli – vezi 1983 în loc de 1893.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...