adrian tutuianu

Adrian Țuțuianu și-a depus demisia din fruntea MapN după scandalul legat de criza salariilor pentru cei din armata română. Interimatul este asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat, marţi, după o întâlnire cu prim-ministrul Mihai Tudose pe tema salariilor militarilor, că şi-a lăsat demisia pe masa acestuia, anunță News. Ulterior, premierul Mihai Tudose a anunţat că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării. Surse oficiale au declarat pentru News.ro că preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Mihai Tudose despre situaţia de la MApN.
Premierul Mihai Tudose a anunţat, într-o intervenţie telefonică la RTV, că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării. Şeful Executivului a subliniat că ”sunt bani pentru salarii”, dar ”cineva” din MApN ”a avut imaginaţie”.
La remarca moderatorului că Adrian Ţuţuianu nu era vesel, premierul a replicat: ”Evident că nu poate să fie vesel, dar nici noi”. Premierul a subliniat că ”nu este o criză”, iar ”în câteva ore o să fie al ministru”, respectiv Marcel Ciolacu pentru asigurarea interimatului.
În privinţa nominalizării pentru funcţia de ministru al Apărării, Mihai Tudose a declarat: ”Întâi ne consultăm în partid, stabilim o propunere. E decizie politică, ne întâlnim în partid, în alianţă şi apoi vom face o propunere”. Şeful Executivului a subliniat că ”sunt bani pentru salarii”.
”Cineva de acolo (MApN – n.r.) a avut imaginaţie”, a susţinut Tudose, spunând că Ţuţuianu a demisionat pentru că ”era la el în curte”.
Întrebat când va fi un nou ministru al Apărării, premierul a răspuns: ”Ministru al Apărării cu jurământ la Palatul Cotroceni, în maximum 45 de zile. Poate într-o săptămână”.
”Sunt bani în toate ministerele, vom avea rectificare pozitivă într-o săptămână”, a mai declarat premierul.
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii MApN, drepturile salariale ale angajaţilor vor fi plătite eşalonat în această lună.
Astfel, ”în scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017”, Direcţia financiar-contabilă a decis că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor şi salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit. La aceeaşi dată vor fi achitate diurnele în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.
Între 21 şi 25 septembrie vor fi plătite contribuţiile angajatorului şi ale angajatului, dar şi impozitul pe venit.
Celelalte drepturi salariale – normă de hrană, chirii etc – vor fi plătite ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns