Angela Merkel foarte aproape de al patrulea mandat de cancelar – VIDEO

238

Angela Merkel se îndreaptă spre al patrulea mandat de cancelar. Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Angela Merkel se clasează pe primul loc, cu peste 32%, în urma alegerilor parlamentare desfăşurate duminică în Germania, urmată de Partidul Social-Democrat. AfD, partidul de extremă-dreapta, devine a treia forţă politică, potrivit rezultatelor exit-poll-urilor prezentate televiziunile publice. 

https://www.youtube.com/watch?v=UoOt2-kdMU8

Deși a câștigat scrutinul, dacă aceste procente vor fi confirmate de numărarea voturilor, Uniunea Creștin-Democrată — Uniunea Creștin-Socială (CDU-CSU) s-ar afla totuși sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% în anul 2009.

Însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz ar înregistra cel mai slab rezultat după anul 1945. Într-o primă reacție după aceste estimări, social-democrații au anunțat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliție guvernamentală și vor intra în opoziție.

Cât despre formațiunea de extremă-dreapta antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD), aceasta intră în premieră în parlamentul federal și cu un scor peste așteptări, dar cooptarea ei într-o coaliție este extrem de improbabilă.

video

În condițiile intrării social-democraților în opoziție, Angela Merkel ar urma să negocieze o coaliție cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, însă numărul mandatelor ar putea fi insuficient pentru o majoritate, astfel că pot intra în calcule pentru o coaliție și Verzii precum și Partidul de Stânga, ambele având circa 9% în sondajele la ieșirea de la urne.
Însă sistemul de vot mixt proporțional și uninominal face orice estimare foarte dificilă în acest moment.

 

Sursa Agerpres

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi