Decizia care îl poate readuce pe Ștefan Firu în fruntea Inspectoratului Școlar Sibiu

1.121

Ștefan Firu se va reîntoarce cel mai probabil în perioada următoare în funcția de Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Sibiu.

Fostul inspector general al ISJ Buzău Florina Stoian a contestat la Curtea de Apel Ploieşti ordinul ministrului Educaţiei prin care a fost demisă luna trecută, alături de alţi 12 inspectori şcolari generali din ţară. În sala de judecată la termenul de luni au fost prezenţi doar Florina Stroian, asistată de şeful Baroului Buzău, avocatul Mihail Tudorancea, iar Ministerul Educaţiei a trimis o întâmpinare scrisă. Magistraţii au dispus suspendarea ordinului prin care a fost demisă. „Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării Ordinului ministrului Educaţiei nr. 4694/18.08.2017. Până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în cinci zile de la comunicare ce se va depune la prezenta instanţă”, este decizia instanţei.
„Astăzi am obţinut din partea instanţei suspendarea ordinului ministrului Educaţiei prin care am fost revocată din funcţie. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este valabilă până la judecarea pe fond a cauzei. Ministerul Educaţiei are termen de contestaţie 5 zile, dar oricum decizia de astăzi este executorie. Mâine merg la Curtea de Apel să iau un certificat cu care să merg la Ministerul Educaţiei pentru a cere să fiu repusă pe funcţie. Nu mă grăbesc, voi face totul în litera legii. Până se va judeca pe fond trebuie să fiu repusă pe funcţie”, a declarat Florina Stoian.

Decizia ce va fi aplicată și în cazul lui Firu
Fostul inspector şcolar general de la ISJ Buzău a adăugat că speră ca prin decizia de luni să dea o veste bună şi celorolalţi 12 inspectori şcolar generali demişi luna trecută.
„Sper că prin ce am obţinut astăzi dau o veste bună colegilor din ţară care, la fel ca mine, au fost demişi noaptea, pe repede înainte, fără probe, fără evaluări. Am fost înlăturaţi atunci când era mai mare nevoie de noi, la sfârşit de vacanţă, când trebuia să ne preocupăm ca anul şcolar să înceapă în bune condiţii, să aibă copiii manual pe bănci. Ne-au zdruncinat pen oi, dar şi pe directorii de şcoli, mulţi dintre ei pe funcţii în urma concursurilor la fel ca şi mine. Au creat o nesiguranţă şi un freamăt iar doamna Geta Burducea, pusă inspector general interimar în locul meu ar fi început să ameninţe directorii care nu îi plac. Trebuie să lăsăm odată politica în cest sistem şi să ne ocupăm de şcoli şi de copii”, a mai spus Florina Stoian.

Firu a contestat și el decizia în instanță
Voi merge în instanţă, vreau să văd ce conţine faxul respectiv, după ce văd o să vorbesc, am destui prieteni avocaţi, să vedem ce se poate face. Nu e vorba de funcţie, ci de modul în care înţelege un ministru să lucreze. Eu sunt la conducere din 2012 şi râsul curcilor este că anul acesta Sibiul a terminat pe locul întâi ca rezultate la Bacalaureat. Am organizat olimpiade în fiecare an. (…) Nu ştiu ce e în capul domnului ministru, dar e treaba domniei sale”, a mai spus Firu.
În 18 august, inspectorii generali şcolari din 13 judeţe au fost anunţaţi, printr-o informare transmisă prin fax după încheierea programului, că mandatul lor încetează începând cu 4 septembrie, întrucât la o evaluare făcută la cererea ministrului Educaţiei, Liviu Pop, ar fi fost descoperite mai multe nereguli în contractele lor de management.
’’Voi merge în instanţă, vreau să văd ce conţine faxul respectiv, după ce văd o să vorbesc, am destui prieteni avocaţi, să vedem ce se poate face. Nu e vorba de funcţie, ci de modul în care înţelege un ministru să lucreze. Eu sunt la conducere din 2012 şi râsul curcilor este că anul acesta Sibiul a terminat pe locul întâi ca rezultate la Bacalaureat. Am organizat olimpiade în fiecare an. (…) Nu ştiu ce e în capul domnului ministru, dar e treaba domniei sale”, a spus Firu în 20 august, la două zile după ce a fost demis. Inspectorii generali şcolari care au fost anunţaţi că îşi pierd funcţiile sunt din judeţele: Arad, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Ilfov, Ialomiţa, Olt, Mehedinţi, Caraş-Severin, Tulcea, Vrancea şi Sibiu. Unii dintre ei au anunţat ministerul că vor contesta în instanţă deciziile de revocare din funcţie.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.