Ora de Sibiu
Știri in direct

Capodopere din colecția de stampe a baronului Samuel von Brukenthal expuse la Sibiu

205

Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe și Desene vă invită să vizionați expoziția în perioada 28 septembrie – 26 noiembrie 2017. Vernisajul are loc pe 28 septembrie, de la ora 13:00.

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei între anii 1777 și 1787, a fost un colecționar pasionat, cu o viziune enciclopedică. Colecțiile sale, constituite în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea cu scopul de a instrui și delecta, includeau tablouri, cărți, stampe, hărți, monede, antichități, dar și minerale. Pinacoteca lui Samuel von Brukenthal cuprindea lucrări aparținând școlilor de pictură europene. Aceasta era însoțită și completată de o colecție de stampe care, conform documentelor păstrate, a luat naștere în timpul șederii baronului la Viena, primele achiziții fiind realizate în anii 1770.
Această expoziție prezintă o selecție a celor mai valoroase și interesante lucrări din colecția de stampe a baronului Samuel von Brukenthal. Sunt incluse câteva gravuri originale și în special gravuri de reproducere și interpretare după marii artiști ai Renașterii și Barocului, ca de exemplu Rafael, Tintoretto, Correggio, Tiziano, Caravaggio, Annibale Carracci, Guido Reni, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck și Jacob Jordaens. Stampele expuse au fost realizate în secolele XVI-XVIII de maeștri gravori din școlile flamandă și olandeză, italiană, franceză, germană și austriacă, respectiv engleză. Întâlnim nume importante ale gravurii, precum Albrecht Dürer, Hendrick Goltzius, Aegidius Sadeler, Nicolaes de Bruyn, Schelte à Bolswert, Marcantonio Raimondi, Agostino Carracci, Claude Mellan, Gérard Edelinck, Andreas și Joseph Schmutzer, Robert Strange și alții.
În epocă, colecțiile de stampe veneau în completarea celor de tablouri. Posibilitatea de a fi multiplicate oferea accesul la lucrări de artă pe care colecționarii nu reușeau să le achiziționeze și dețină, din considerente financiare sau care țineau de raritatea unei anumite lucrări. Astfel, stampele au constituit un mijloc de circulație și răspândire a informației culturale și vizuale, având, totodată, un rol major în educația artistică a vremii.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...