iohannis semneaza

Șeful statului critică partidul de la guvernare pentru faptul că în loc să retragă srpijinul politic în cazul vicepremierului Sevil Shhaideh şi ministrului Rovana Plumb, puse sub acuzare de către DNA, s-a ales soluția cea mai nepotrivită.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului. El a spus că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că „această cale nu este cea bună”, anunță News. „Cred că vă amintiţi de poziţiile pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva ocazii. Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept persoanele urmărite penal, judecate sau condamnate nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze, în varianta optimală”, a declarat preşedintele Iohannis.
El a spus că a doua variantă acceptabilă era ca PSD să le retragă sprijinul.
„Faptul că PSD face scut în jurul celor două doamne ministru nu este de bun augur. Nu mă antepronunţ şi nu cunosc detalii din dosar, vorbesc din punct de vedere al preşedintelui. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni. Nu ştiu dacă doamnele ministru sunt nevinovate sau vinovate, nu este treba mea şi nici a PSD, vina o stabilesc judecătorii, iar pentru România ar trebui să devină normalitate ca persoanele cercetate, judecate sau condamnate să nu facă parte din conducerea statului”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a mai spus că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că „această cale nu este cea bună”.

Vineri, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilorpentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.
Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.
DNA spune că, iniţial, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor s-au opus acestei soluţii, dar ulterior Guvernul a trecut, în numai 17 ore, un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificaţie ale imobilelor astfelîncât să se creeze „aparenţa că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.
La data respectivă, noiembrie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice era condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh fiind secretar de stat.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns