Sibiul are unul dintre cei mai buni degustători de vinuri din România. Diana Pavelescu e deja ”regină” în lumea vinului

1.586

Dă note vinului. Recunoaște atunci când vede, gustă și miroase un vin bun. Povestește cu atâta pasiune despre vinuri, încât te face pe loc să mergi la un magazin să cumperi o sticlă. Te învață însă cum să o bei, și cum trebuie abordat vinul. Știe totul despre vin, de la strugurele din care e făcut, până la temperatura la care e ținut. Nu e vreo aplicație modernă, ci e Diana Pavelescu, unul dintre cei mai cunoscuți oenologi din România. Și e sibiancă.

O femeie într-o lume a bărbaților
Diana Pavelescu este o femeie care a reușit într-o lume dominată de bărbați. ”La fel ca și în alte domenii, nu este ușor să te impui ca femeie, dar dacă stăruieși și ești consecventă, reușești. Concurența e la fel ca în orice alt domeniu”, spune Diana Pavelescu. Dar sibianca a reușit, pentru că acum este unul dintre cei mai buni oenologi din țară, este secretar general al Asociației degustătorilor autorizați și face parte din juriile concursurilor internaționale.diana pavelescu main

Sibianca a început să fie interesată de vin și producția acestuia de prin 1998, când firma la care lucra și care comercializa enzime pentru alcool și bere s-a dezvoltat și pe domeniul vinului. ”Atunci am început să învăț, să iau contact cu lumea asta. Am citit tot mai mult, am învățat foarte multe de spre vinuri și am cunoscut și oameni interesanți, diferiți față de cei care activează în alte domenii. Și asta pentru că dacă lucrezi cu vinul trebuie să fii creativ, trebuie să știi totul despre el, să îl asociezi evenimentului, omului, felului de mâncare…”, povestește Diana.

Care vin e mai bun?
Diana Pavelescu spune că vinurile, chiar dacă sunt de același tip, pot fi foarte diferite, în funcție de zonă. ”Vinul este singurul aliment cu memorie. El ține minte felul strugurelui, pământul pe care a crescut via, cât a plouat, cât a fost soare…toate astea se regăsesc în pahar. De aceea, același fel de vin, sauvignon blanc, de exemplu, va fi foarte diferit și de la o regiune la alta a României, și cu totul altul față de cel din Franța sau orice altă țară”, spune Diana Pavelescu.

20798993 1941398336139875 6999944007026367766 n

Important este ca vinul să nu aibă o culoare maronie, pentru că atunci este oxidat. ”Vinul alb are nuanțe variate, de la galben pai la auriu, la chihlimbariu. Cel roșu are nuanțe de violet, rubiniu, purpuriu, mai multe nuanțe de roșu”, spune Diana. Culoarea este unul din elementele pe care un oenolog le ”verifică” la un vin. Apoi urmează mirosul, care trebuie să fie plăcut, iar în final, gustul dă verdictul. ”Gustativ se evaluează aciditatea, aerul se expiră pe nas atunci când se gustă un vin, pentru că astfel aromele se simt mult mai bine și mai puternic”, explică Diana.

Pont-uri de la Diana Pavelescu
Oenologul sibian spune că vinul făcut acasă nu este tocmai cel mai calitativ. ”Nu pot spune că este un vin bun, pentru că un vin are nevoie să stea la o temperatură controlată, într-un vin bun nu se pune zahăr…așa că procedeele de fabricare sunt diferite, acesta de acasă, față de unul profesional”.

20046498 1929026740710368 4411801485577861649 n

Așa că cel mai bine este să cumpărați un vin făcut de cunoscători. Dar acum vine greul, cum se alege un vin potrivit, dintre atâtea oferte? În primul rând, Diana vă sfătuiește să vă gândiți cât sunteți dispuși să cheltuiți pentru o sticlă de vin. Apoi, luați în considerare evenimentul la care se va bea. Dacă e vorba despre o reuniune, alegeți un vin versatil, care poate fi băut și fără mâncare.
Dacă însă îl doriți pentru a însoți un preparat gustos, atunci trebuie ales în funcție de ce veți găti, pentru ca aromele să se pună în valoare una pe alta.

Așa că pentru orice eveniment ați alege vinul, îndreptați-vă către unul de calitate, pentru că așa reușita va fi sigură.

 

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.