fbpx

Vești îngrijorătoare despre acvila țipătoare Arlie. Este posibil să fi fost ucisă

784

Acvila Arlie, devenită simbol naţional şi totodată ultima supravieţuioare din proiectul dedicat monitorizării şi conservării acvilelor ţipătoare mici, pare să se afle într-un mare pericol. Emițătorul atașat pemicuța pasăre care zboară an de an 12.000 de kilometri din Valea Hârtibaciului până în Africa de Sud, emite de câteva zile semnal din același loc, respectiv undeva din Suda.

Ce s-a întâmplat cu Arlie? Asta se întreabă de câteva zile ornitologii care o monitorizau pe simpatica acvilă. Emiţătorul pasării transmite din aceeaşi locaţie, din Sudanul de Sud, din 4 octombrie. Asta înseamnă fie că pasărea a murit și a ajuns la sol, fie emițătorul satelitar s-a desprins și a căzut, anunță Click.ro.
Cea mai îndrăgită pasăre din România s-a întors teafără şi anul acesta în ţară, după o călătorie de peste 12.000 km. Se întâmpla la sfârşitul lunii martie, după ce în 11 februarie plecase din Namibia. A ajuns la cuibul ei din judeţul Sibiu, acolo unde a şi cuibărit cu succes pentru a doua oară.
Odată cu venirea toamnei, acvila a plecat în septembrie spre ţările calde. Pentru Arlie, asta era cea de-a şasea migraţie monitorizată satelitar. Urma acelaşi traseu cu sfinţenie şi avea de străbătut trei continente: Europa, Asia şi Africa, ultimul fiind şi cel mai plin de pericole. Surata lui, acvila Lisa, şi-a găsit sfârşitul într-un mod cumplit într-una din ţările în care specia iernează de obicei. În Zambia, triburile locale consideră această pasăre aducătoare de ghinion, motiv pentru care se răzbună pe ea de fiecare dată când le iese în cale. În urmă cu câţiva ani, Lisa a pornit migraţia din România spre locul de iernat. Din cauza oboselii acumulate, acvila a ajuns în mâinile localnicilor, care au lovit-o cu beţele până au lăsat-o lată, apoi au ars-o.acvilaArlie a plecat din România şi a trecut prin Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud. Era la jumătatea călătoriei, dar ceva s-a întâmplat şi de trei săptămâni emiţătorul acvilei transmite doar din aceeaşi locaţie, din Sudanul de Sud. În mod normal, în astfel de situații, se apelează la colegi ornitologi din alte state, care merg și verifică cele două posibilități.
„Și de această dată s-a apelat la ghizi de safari și sperăm că se va primi un răspuns în curând. Cu toate acestea, zona în care se află acum emițătorul este una „fierbinte”, în care probabil foarte puține persoane s-ar încumeta să meargă și să verifice starea păsării sau a dispozitivului. Chiar și Ministerul Afacerilor Externe din România are în vigoare o alertă de călătorie în care se specifică situația conflictuală inter-tribală din Sudanul de Sud”, a declarat Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Socieţăţii Ornitologice Române (SOR).arlie acvila

Emițătorul țintuit la sol
Ultimele coordonate furnizate în zbor de emițător au venit în data de 4 octombrie, la ora 16.00, când pasărea se afla la o înălțime de 980 de metri deasupra solului. Apoi, toate coordonatele au fost transmise din același loc, de la sol. Mai exact, de undeva din savana din sudul Sudanului de Sud, în apropiere de granița cu Uganda, din rezervația naturală Kidepo.

Două ipoteze sunt în discuție
În ceea ce o privește pe Arlie, două ipoteze sunt în discuție. Fie pasărea a murit și a ajuns la sol, fie emițătorul satelitar s-a desprins și a căzut. Dispozitivul este fixat pe spatele acvilei cu un șnur dintr-o singură legătură, dacă acesta se desface, atunci șnurul cade, tocmai pentru a nu împiedica zborul acvilei.
Există totuşi o speranţă ca pasărea să fie în viaţă. Singura modalitate certă de a verifica soarta acvilei este… așteptarea primăverii. Ornitologii cunosc teritoriul lui Arlie și vor monitoriza cuiburile în perioada în care se știe că ea revine acolo. Arlie poartă pe picioare inele ornitologice și poate fi recunoscută după ele. Este de ajuns să fie fotografiată, să se vadă seria și numărul inscripționate pe inele, iar apoi se va confirma dacă este în viață… sau nu.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. Calin scrie

    Mi-ar parea sincer rau sa se fi intamplat ceva rau cu Arlie . Urmaresc stirile si progresul ei de cativa ani .

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.