Ora de Sibiu
Știri in direct

VIDEO Învățământul Dual din Sibiu – o posibilă soluție pentru criza de pe piața muncii

2.021

Asociația care promovează învățământul dual în Sibiu și-a făcut bilanțul primilor trei ani de activitate prezentând două rezultate de succes: anul acesta a absolvit prima generație de elevi înscrise la școala duală, iar două treimi dintre elevi au fost angajați la firmele unde și-au făcut practica. Promotorii învățământului dual consideră că acest sistem poate deveni o soluție la lipsa personalului calificat se resimte tot mai puternic pe piața muncii.

Soluția poate funcționa deoarece învățământul dual permite o ca fabricile din Sibiu să investească în pregătirea elevilor de liceu, pentru ca mai apoi să îi angajeze în companiile lor. Sistemul este propus de Asociația Româno-Germană de Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu și se desfășoară pe baza unor contracte încheiate între elevi și părinți pe de o parte și instituția de învățământ și firme, pe de altă parte.
”Sistemul dual înseamnă că procesul educativ se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice. Practica se face pe specializări, astfel încât copiii să aibe posibilitatea să învețe și să acumuleze cât mai multe cunoștințe practice prin intermediul tutorilor de practică”, spune Bianca Buta, manager resurse umane la Marquard.
Lipsa personalului calificat a dus la implementarea acestui proiect, de pe urma căruia beneficiază atât angajatorii, cât și tinerii care îl urmează. “Absolvirea cu succes a primei serii de la școala duală și angajarea lor în companii este un semn că proiectul educației în sistem dual este o reușită. Sistemul dual produce forță de muncă bine pregătită conform cerințelor primite de la angajatori, iar pentru tinerii absolvenți reprezintă un avantaj enorm faptul că pornesc cu dreptul în profesie, ca angajați ai unor companii mari“, spune Bianca Buta.

Invatamantul dual la Sibiu. Detalii importante. Acum în direct pe Ora de Sibiu

Publicată de Ora de Sibiu pe Miercuri, 1 noiembrie 2017

Învățământul dual tehnic de la Colegiul Tehnic Independența din Sibiu are la activ două evenimente importante în acest an: intrarea pe piața muncii a primei generații de absolvenți și extinderea acestui tip de învățământ. Primul eveniment important a avut loc în vară, atunci când elevii din prima generație școliți în sistem dual în Sibiu au intrat deja în pâine, aceștia fiind angajați la companiile unde și-au făcut practica.

Învățământul în sistem dual funcționează în Sibiu de la începutul anului 2014 la Colegiul Tehnic „Independența”, în regim de unitate pilot, în conformitate cu Ordinul ministrului Educației nr. 3081 din 06.02.2014.
În primăvara lui 2014 s-a întocmit proiectul planului de școlarizare cu specializări solicitate de cei 5 agenți economici parteneri, fiind necesară și solicitarea autorizării pentru unele dintre ele. Acțiunea a fost finalizată cu succes prin emiterea Ordinului de ministru nr. 3466 / 14.05.2014).
În decembrie 2014 activitatea a demarat în baza unui protocol de colaborare încheiat între Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Tehnic Independența, Asociația Româno-Germană de Formare Profesională formată din SC Brandl RO SRL, SC ODU Romania Manufacturing SRL, SC HARTING Romania Manufacturing SCS, SC Marquardt Schaltsysteme SCS, SC Wittenstein SRL, cărora li se adaugă Primăria Municipiului Sibiu și Clubul Economic German Transilvania.

Ce este învățământul în sistem dual
Învățământul Dual se numește astfel deoarece procesul educativ se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice.
Aceasta este cea mai răspândită formă de educație profesională în Germania, pe care o absolvă mai mult de jumătate dintre tineri, iar în România este forma de învățământ profesională a viitorului, cu o tot mai largă răspândire.
Învătământ profesional dual este înscris în sistemul de învățământ de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem bursier privat. Însă cel mai mare avantaj pe care agenții economici îl oferă este pregătirea tehnică direct în companii și prioritate în accesarea unui loc de muncă după cei trei ani de studiu.
Învățământul dual permite elevilor înscrişi la o școală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de muncă oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

Care este durata școlarizării
Durata pregătirii este de 3 ani, în cadrul căreia se face tranziţia graduală de la acumularea cunoștinţelor teoretice înspre dobândrirea abilităţilor necesare în activităţi practice. Pe parcursul celor trei ani, numărul orelor de practică este în creştere:
• Anul I: 80% ore teorie și 20% ore practică în cadrul companiilor;
• Anul II: 50% ore teorie și 50% ore practică în cadrul companiilor;
• Anul III: 45% ore teorie și 55% ore practică în cadrul companiilor.
Iar din totalul numărului de ore alocate în total:
• Anul II: 30% cultură generală și 70% pregătire de specialitate.
• Anul III: 20% cultură generală și 80% pregătire de specialitate.

Aproape 60 de elevi au absolvit
Prima promoție care a urmat cursurile de trei ani în sistemul dual, formată din 56 de elevi, a absolvit anul acesta. Din această promoție au absolvit 36 de elevi, dintre care 21 au avut contract de bursă și instruire practică cu agenții economici din cadrul Asociației. Din cei 21 de elevi, nu mai puțin de 14 au fost angajați la companiile în cadrul cărora și-au efectuat stagiile de practică. Absolvenții au semnat în lunile iulie-august contractele de angajare care le asigură un start profesional de bun augur în cadrul unor companii multinaționale. Angajarea absolvenților demonstrează că proiectul învățământului dual a dat rezultate bune: procentul de angajare fiind de două treimi la finalizarea studiilor.
Ce semnificație dați faptului că anul acesta a absolvit prima generație a învățământului dual la Sibiu?
Bianca Buta, Manager Resurse Umane la Marquardt România și membru al Consiliului Național pentru Educație Duală face bilanțul primei generații : “Absolvirea cu succes a primei serii de la școala duală și angajarea lor în companii este un semn că proiectul educației în sistem dual este o reușită. Sistemul dual produce forță de muncă bine pregătită conform cerințelor primite de la angajatori, iar pentru tinerii absolvenți reprezintă un avantaj enorm faptul că pornesc cu dreptul în profesie, ca angajați ai unor companii mari“.

Învățământul dual sibian se extinde
În paralel, în cursul acestui an au fost semnate contractele de continuare și extindere a învățământului dual din orașul nostru. Agenții economici care au contractat pregătirea în sistem dual în parteneriat cu Colegiul Independența pentru anul școlar 2017/2018 sunt:
– Marquardt România (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și sculer matrițer și 6 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Marquardt va acorda elevilor burse, transport gratuit și masa la cantina; va organiza practica în atelierul special conceput și echipat, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru și de protecție.
– Brandl RO SRL (6 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 4 elevi pentru specializarea sculer matrițer). Brandl va acorda burse, de asemenea va acorda gratuit masa și va plăti costul transportului la locul de practică. Va pune la dispoziție tutori specializați și echipamente de lucru și de protecție.
– HARTING RO Automotive SRL (2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Compania va oferi burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentului de protecție și al transportului până la locul efectuării practicii.
– HARTING Romania Manufacturing SCS (4 elevi în specializarea sculer matrițer). Compania va oferi burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentului de protecție și al transportului până la locul efectuării practicii.
– Wittenstein SRL (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Firma va acorda burse, pune la dispoziție un atelier școală special creat împreună cu specialiști ai firmei din cadrul scolii duale din Germania, dispune de tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru, de protecție și al transportului până la locul de efectuare a practicii.
– ODU Romania Manufacturing SRL (3 elevi în meseria de sculer matrițer și 3 în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Operatorul economic va acorda burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați, va acoperi costul echipamentelor de lucru și protecție, transportul și masa. ODU Romania Manufacturing se numără printre susținătorii programului de training vocațional dedicat elevilor. ODU oferă elevilor un nivel înalt de formare profesională, într-un mediu de lucru dinamic, dotat cu echipamente moderne pentru ca fiecare produs să fie fabricat la cele mai înalte standarde de calitate.
– KUKA Systems SRL a semnat contracte cu două colegii (4 elevi specializarea lăcătuși mecanici și 6 elevi pentru specializarea operator la mașini cu comandă numerică). Operatorul economic va pune la dispoziție tutori specializați, va acorda echipamentele de lucru și protecție, asistența medicală și transportul elevilor.

Care sunt beneficiile școlii duale?
Parteneriatele instituțiilor cu companiile implicate în cadrul învățământului dual aduc o serie de beneficii importante pentru elevi. Companiile au format echipe de proiect, din care fac parte tutori de practică precum și traineri specializați, iar unele firme au realizat și echipat ateliere special pentru practică, dotate cu scule și aparatură de ultimă generație. Lucrările practice executate de elevi în atelierele școlii duale sunt supervizate de aceste echipe.
Beneficiile elevilor din programul Școala Duală:
– Ateliere concepute special pentru elevi;
– Truse de scule individuale;
– Echipament de lucru personal;
– Mentori și instructori profesioniști;
– Transport gratuit;
– Masă la cantină;
– Burse lunare de 400 RON: (200 RON din partea statului; 200 RON din partea companiilor)
– Calificarea în meserii deosebit de căutate pe piaţa muncii;
– Prioritate la angajare după absolvire în cadrul companiilor care i-au pregătit pe elevi.
Reprezentanții centrului de învățământ dual de la Sibiu invită elevii să se înscrie în această formă de învățământ în viitor. ”Avem nevoie de oameni bine pregătiți, care să fie capabili să răspundă cerințelor pieței, iar mesajul nostru este ca tinerii să se îndrepte spre locurile unde se face și se învață meserie și unde li se oferă o șansă”.
Pentru înscrierea la clasele de învățământ dual sunt necesare următoarele documente: fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de către școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală.

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...