PSD a plătit 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a facilita întâlniri cu Donald Trump. Dragnea nu recunoaște

1.881

Social Democrații au platit 100.000 de dolari unei firme de peste Ocean ca să faciliteze lui Liviu Dragnea întâlniri cu președintele SUA, Donald Trump și alte persoane politice importante.

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vicepreşedintele Mike Pence, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum şi cu persoane influente din mediul politic, din presă şi din mediul academic, susţine Legistorm.com, care prezintă documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei, anunță News. Din mailurile făcute publice de firma de lobby rezultă că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache.
Conform sursei citate, echipa care trebuie să organizeze aceste întlniri „cât mai curând posibil” este formată din Al Madison, preşedinte al Madison& Co, lobbystul democrat William Oldaker, Drew Willinson şi William Harris, un apropiat al Republicanilor, care a lucrat pentru Trump Organization pe chestiuni politice şi de business.
Informaţiile se regăsesc în contractul de consultanţă dintre Madison & Co şi PSD, postat într-o secţiune a site-ului Departamentului american al Justiţiei dedicată contractelor de acest tip. De altfel, reprezentanţii Madison & Co spun că nu au un contract în format oficial standard, întreaga corespondenţă purtându-se pe mail.
În document, Madison & Co se obligă că înceapă să presteze aceste servicii începând din 22 iunie 2017.
Conform mailurilor ataşate, corespondenţa relevantă s-a purtat între Alan Madison şi Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg, fost consul general al New Yok şi în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.
Un mail este datat 24 aprilie 2017, Dimitrescu spunând că este în Slovacia cu vicepreşedintele Camerei şi cerându-i lui Madison să faciliteze cât mai curând posibil o întâlnire a lui Dragnea, despre a cărui „vastă personalitate” spune că au mai discutat în 2016, la cel mai înalt nivel la Washington, respectiv cu preşedintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu Paul Ryan, întrevederile putând avea loc în SUA sau în orice alt loc în străinătate.
În 4 mai Alan Madison îl anunţă pe Dimitrescu că i-a transmis factura şi că imediat după ce va fi făcută plata, grupul de lobby va începe să lucreze. Factura este de 100.000 de dolari pentru „servicii profesionale” – vizita la Washington DC şi întâlnirile aferente. De asemenea, îi reaminteşte că i-a mai transmis un mail în care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.
Banii au fost viraţi în patru tranşe: 3 iulie 2017 – 45.000 de dolari, 19 septembrie – 15.000 de dolari, 6 octombrie – 30.000 de dolari, 10 octombrie – 10.000 de dolari.
Madison & Co indică pe site-ul său printre clienţi şi Guvernul României, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei, termenul „Guvernul României” poate însemna şi ambasada României în SUA.
Legistorm.com aminteşte că Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al PSD, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru încercarea de fraudare a referendumului de demitere a preşedintelui.
Liviu Dragnea s-a aflat în SUA în ianuarie, în contextul ceremoniilor de instalare a lui Donad Trunmp la Casa Albă. Atunci, liderul PSD a postat pe Facebook imagini în care părea că discută cu Trump cu ocazia a ceea ce a numit „o cină restrânsă”, deşi imaginile arătau că numărul celor prezenţi la eveniment era destul de mare.

Dragnea neagă
„Am citit informaţia dimineaţă şi am sunat la partid foarte mirat, mă gândeam că poate cineva din PSD ştie. PSD nu are niciun contract cu o firmă de genul ăsta şi nu a plătit niciun leu. Totuşi, 100.000 e o sumă mică pentru mine, nu? PSD nu are niciun contract. Am verificat de dimineaţă la partid. Nu există”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă are programată o nouă vizită în SUA, Dragnea a răspuns: „Nu intenţionez, dar dacă primesc invitaţie şi dacă voi fi lăsat să plec, o fac cu plăcere”.
De asemenea, întrebat dacă Florin Iordache i-ar putea face o supriză să îi ofere o vizită în SUA, liderul PSD a spus că putea să îi facă surpriza de ziua lui, în 28 octombrie. „Acum, să aştept Crăciunul eventual”, a ad[ugat liderul PSD.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.