Povestea uneia din cele mai deștepte femei din lume – Sibianca Raluca Ada Popa lansează un soft așteptat de mari companii mondiale

3 11.301

Ambiția, tenacitatea și perseverența sunt atributele care au ajutat-o pe Raluca Ada Popa, o tânără sibiancă, să fie recunoscută la nivel mondial ca fiind un geniu al informaticii. Raluca e o tânără pe care, dacă ai vedea-o pe stradă, ai spune despre ea că e frumoasă. Dar dacă o auzi povestind despre parcursul ei profesional, cu siguranță spui că e deșteaptă. Și fără ”fițe”, pentru că pentru nivelul la care a ajuns, Raluca are o modestie…moderată. Recunoaște că e în top, dar și că a ajuns acolo pe meritele și forțele proprii. Altfel nu se poate la MIT și Berkeley.

atMIT
Raluca, în fața celei mai importante clădiri de la MIT

De la Lazăr la MIT
Raluca are 30 de ani și de 11 trăiește în străinătate. A ajuns în Statele Unite datorită unui profesor căruia și acum îi mulțumește. ”Eram la clasă de mate info intensiv. A venit un profesor din State, sibian, Liviu Iftode și ne-a încurajat pe cei mai buni să aplicăm pentru facultățile din America. El a fost cel care m-a ajutat, mi-a dat teste să mă pregătesc….”, povestește Raluca, cea care a fost șefă de promoție în generația ei și olimpică la matematică, fizică și informatică.

Și pentru că informatica era pasiunea Ralucăi, a aplicat la mai multe facultăți de profil din Statele Unite. A fost acceptată la Caltech. După primul an în care a obținut doar note maxime, s-a transferat la MIT, o altă instituție de prestigiu în domeniul informaticii. Aici Raluca a absolvit, a făcut un master, apoi un doctorat și un post doctorat.

Premiu pentru lucrarea de doctorat, propuneri de la universități
Raluca s-a specializat în securitate informatică și în acest domeniu a realizat și lucrarea de doctorat. ”Lucrarea mea s-a bazat pe protejarea datelor, dar într-un fel diferit. De exemplu, alte programe de acest gen crează un zid în jurul informației, dar care poate fi spart de hackeri. Eu am gândit un program care criptează informația. Se poate lucra cu ea, dar accesată din exterior ea e criptată. Cu această lucrare am câștigat premiul pentru cel mai bun doctorat în informatică de la MIT”, spune Raluca.

atMITPhDgraduation2
Raluca la terminarea studiilor de doctorat de la MIT

După ce și-a încheiat studiile sibianca a primit propuneri pentru a preda de la cele mai mari universități din SUA: Harvard, Berkeley, MIT, Stanford. ”Am ales Berkeley, pentru că aici mi s-a oferit de la început oportunitatea de a mă dezvolta. Am avut posibilitatea să îmi fac laboratorul meu, să lucrez cu studenții cum credeam că e mai bine, și în plus e în Silicon Valley”, povestește Raluca.

La finalul lunii noiembrie Raluca o să lanseze oficial PreVeil – programul de securitate inspirat din teza ei de doctorat. ”Deja 36 de companii așteaptă să îl testeze, iar câteva mii de utilizatori individuali l-au descărcat. Pentru aceștia este gratuit, companiile îl primesc contra cost. Merge pe același principiu de date criptate, care pot fi văzute doar de cel care le trimite și de destinatar”, explică Raluca. Deși promite să se transforme într-o companie de milioane de dolari, Raluca își dorește ca programul ei să ajungă la cât mai multă lume și să protejeze cât mai multe date.

Un sistem de învățământ. Punct
Așa a ajuns sibianca să predea la una din cele mai bune universități din lume. Clasa ei de securitate informatică are peste 500 de studenți. Raluca nu este singură la curs, ci este ajutată de 19 asistenți. ”Sistemul de învățământ de aici este total opus celui din România. Aici ești ajutat să te dezvolți, ți se oferă toate condițiile, de la resurse la infrastructură, la orice…Nimeni nu îți pune piedici, dimpotrivă, ești ajutat pe toate planurile, nu ești limitat decât de propriile puteri. Asta a fost frustrarea mea în România, că nu mă puteam dezvolta așa cum îmi doream și nu aveam acces la informații”, povestește Raluca.

CZ7v0j6UAAEhnAR
Clasa de peste 500 de studenți la care Raluca preda securitate informatică

Ca fost student în State, iar acum ca profesor, Raluca nu găsește scuze celor care nu tratează școala așa cum trebuie. Și nici sistemul. ”Aici nu există să copiezi. S-a mai întâmplat la teme, noi avem un sistem prin care putem verifica asta. Din 500 de studenți poate se întâmplă la maxim 10 într-un an. Am prins un student, am făcut raport la Centrul pentru Etică, iar studentul a repetat cursul și a fost obligat să meargă la un gen de cursuri de reeducare în acest domeniu…Dacă la teme se mai poate întâmpla asta, la examene este de neconceput așa ceva, nici nu se pune problema”, explică Raluca.

Și asta se datorează tot sistemului. ”Copiii aici de mici sunt învățați și îndreptați să facă ceea ce le place. De aceea, acum văd la studenți un entuziasm extraordinar atunci când vorbesc despre ceea ce învață. Când vin cu întrebări sau discutăm temele se vede pe fața lor dorința de a învăța, sunt deschiși la orice fel de informație. Fac totul pentru că le place, nu pentru că trebuie”, explică Raluca.

Căutată doar în străinătate
Faptul că Raluca a terminat MIT, predă la Berkeley, a câștigat premiul pentru cel mai bun doctorat, a studiat un an și la Swiss Federal Institute of Technology din Zurich, faptul că este un geniu al informaticii recunoscut la nivel mondial, nu a impresionat pe nimeni din România. Nimeni nu a fost interesat să ”profite” de experiența și talentul ei. ”Nu m-a contactat nimeni din România pentru vreo colaborare. Aș fi interesată să predau un curs acasă, să ajut cumva. O fac totuși pentru că sunt membru în Liga Studenților Români din Străinătate, și alături de ei avem proiecte, dar tot doar pentru studenții români care studiază în străinătate”, spune Raluca.

16406883 10212215815259010 4619651641738851210 n
Alături de alți români, Raluca a participat în februarie, la San Francisco, la protestul împotriva corupției din România

Sibianca însă urmărește ceea ce se întâmplă acasă, în România, și rămâne cu un gust amar. ”Am văzut acuzațiile de plagiat la nivel foarte înalt, al politicienilor. Este inadmisibil așa ceva. Se întâmplă și în America, însă nu la acest nivel. Pentru ca România să progreseze este nevoie de un sistem de învățământ total schimbat. În primul rând ar trebui să nu mai existe corupție de niciun fel- nici elevii să nu mai copieze nici profesorii să nu mai ia mită, totul să fie curat. Apoi, resursele. Astea sunt foarte importante pentru ca un sistem de învățământ să fie performant. Altfel nu se poate evolua”, este de părere Raluca.

Îi e dor de Bulevardul Bălcescu
Raluca e plecată de foarte mulți ani din România, dar nu exclude să se întoarcă aici cândva. ”Depinde de felul în care va evolua România, de ceea ce va avea de oferit. Deocamdată aici e viața mea, m-am simțit ca acasă de când am ajuns. De casă mi-e dor, evident. Mi-e dor de familie, dar și să mă plimb pe centru. Atmosfera de Crăciun e foarte frumoasă, cu luminițe…și vara e foarte frumos”, spune Raluca. Salata de vinete e însă cea după care tânjește Raluca, la fel ca și după sarmale și salam de Sibiu.
Cât despre drumul României, Raluca speră că va fi unul drept, datorită tinerilor. ”Îmi plac mult tinerii, generația nouă. Văd că sunt mai deschiși, că încep să perceapă lucrurile altfel, să își dorească să ajute și să îndrepte lucrurile. Poate ei vor schimba lucrurile în bine”, speră sibianca.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

3 Comentarii
 1. doctoru scrie

  pacat ca mananca salam…

 2. sey-than scrie

  ba ma lasati cu vrajelile astea ieftine? apropo, reviziuit-va vocabularul…in titlu, termenul potrivit ar fi fost „inteligente” nu „destepte” care poate fi folosit ca si ironie…desteapto!

  1. Dragos scrie

   Articolul, frumos, Sey-Than….. urat….
   Ce poate fi vazut in acest articol ca si o „vrajeala ieftina” nu stiu, dar venind din partea unui om care schimba cuvantul „destept” cu un alt sinonim(ca „poate fi folosit ca si ironie”) sau scrie „reviziuit-va” crezand ca este corect, presupun ca este doar o parere a unui neavizat ce nu apreciaza un om destept, pardon, inteligent 😉

   offf, mama care faci gogosi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...