„Aurel Vlaicu – 135 de ani de la naștere”, expoziție aniversară la Biblioteca Astra

358

Compartimentul Periodice al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu le propune pasionaților de aeronautică expoziția „Aurel Vlaicu – 135 de ani de la naștere”. Spirit liber, devotat și perseverent în tot ceea ce a făcut, Aurel Vlaicu este parte a istoriei profunde a României moderne.

În expoziție sunt prezente extrase din trei periodice importante care evocă personalitatea acestuia și surprind modul în care a evoluat aeronautica în România interbelică.
Documentele pot fi admirate până la sfârșitul lunii noiembrie în vitrinele de la etajul 1, corp A, iar ulterior pot fi studiate în Sala de Lectură a Compartimentului Periodice.

Iată, pe scurt, fișele publicațiilor existente în Colecțiile bibliotecii:
Aripa – Organ săptămânal de propagandă aeronautică apare la București, în 1925. Este dedicată tuturor celor preocupați de știința navigației aeriene, obiectivele revistei fiind enunțate în articolul-program ”Spre orizonturi mai largi”. Regăsim informații care oglindesc preocupările tehnice în raport cu economia națională și situația geo-politică din acea vreme, portrete ale personalităților vremii, „sfaturi pentru sburători”, articole științifice despre diverse aparate de zbor (elicoptere, avioane, dirijabile, parașute).
Aeronautica Română apare la București în 1921, având la conducere pe colonelul Gheorghe Rujinsky, inspector tehnic și director superior al Aeronauticii Militare. Sunt ilustrate detaliat tehnici militare aviatice utilizate la nivel național sau internațional. Se remarcă planul Aeroportului Băneasa, observațiile asupra aviației române civile, aspecte esențiale legate de meteorologie ca parte integrantă a tehnicilor aeronautice, texte semnate de Aurel Vlaicu despre experiența unică a zborului.
Aero Sport Magazin, revistă de propagandă aeronautică, radiofonie, automobilism, sporturi (București în 1935) este dedicată profesioniștilor și amatorilor. Sunt surprinse imagini ale aparatelor de zbor aparținând Soc. L.A.R.E.S., sfaturi pentru populația civilă în ceea ce privește un posibil atac chimic, elemente de aeromodelism, texte având ca subiect personalități ale aeronauticii românești, detalii despre sporturile aeronautice și rutele aeriene ale vremii în spațiul sud-est European și problematica economiei transporturilor aeriene.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.