daea sibiu
Foto Arhivă

Petre Daea a făcut în weekend o promisiune oierilor din zona Sibiului. Ministrul Agriculturii spune că se vor trimite la Comisia Europeană și cel mai probabil din 2018 acest produs să fie protejat.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat sâmbătă că va sprijini produsul “Telemea de Sibiu” pentru a fi protejat la nivel european și astfel să fie exportat în statele continentului.
“Vă salut, dragi sibieni. În instituția statului, luați azi semnalul de botez al unei rețete pe care ați pus-o în mișcare cu zeci de ani în urmă. Dacă în 1908 ați făcut telemeaua de Sibiu, în 2017 semnați actul de naștere al acesteia, pentru a vă face cunoscuți și de a scoate de pe piața țării pe cei care se ascund în spatele unei asemenea rețete, denaturând valoarea și uneori înșelând consumatorul”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, ministrul Daea, anunță Agerpres.
Reprezentanții Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu i-au înmânat ministrului Agriculturii, la Prefectură, documentele pentru obținerea denumirii “Telemea de Sibiu — Indicație Geografică Protejată”. Daea va înregistra luni dosarul la minister, după care actele se vor trimite la Comisia Europeană și se speră ca în 2018 cel târziu acest produs să fie protejat.
Întrebat dacă se așteaptă la o scumpire a produsului după ce va fi protejat, ministrul a declarat: “Mă aștept să fim corecți pe piață toți. (…) Producătorii să dea consumatorilor un produs autentic, iar prețul îl stabilesc cererea și oferta și atunci vom vedea”.
Ministrul spune că telemeaua de Sibiu va putea fi și exportată în UE, după ce va fi protejată, dar “acesta este un drum mai lung”.
În prezent, producătorii din județul Sibiu vând telemeaua cu prețuri între 12 și 17 lei kilogramul.
Întrebat dacă se va scumpi telemeaua de Sibiu, după ce va fi protejată, președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir, a declarat, pentru AGERPRES: “Acum, la producător, prețul este de 16 — 17 lei kilogramul și în piață 20 — 22 de lei. Noi sperăm să nu crească prețul. Ideea noastră este să putem vinde și în străinătate”.
Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, președintele Asociației Comunelor din Județul Sibiu, vrea scumpirea produsului “Telemea de Sibiu” după ce va fi protejat.
“Acum la producător prețul începe de la 12 lei. Dacă nu se reașează prețul și produsul care este protejat nu are o valoare reală, înseamnă că nu este corect perceput de consumator pe piață”, a spus primarul.
“Telemeaua de Sibiu este o brânză produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, fără smântânire sau normalizare, maturată și păstrată în saramură. Două tipuri — proaspătă și maturată. La degustare se remarcă un gust discret acrișor, fără nuanțe amare, potrivit de sărat, acest gust devenind mai pronunțat în cazul brânzei foarte maturate. După degustare lasă o senzație untoasă. E făcută manual, numai în județul Sibiu. Brânza telemea a început să se facă în 1908, la Sibiel, pe urmă în Tilișca, după Primul Război Mondial”, se arată în prezentarea produsului.
După ce Ministerul Agriculturii va trimite cererea la Comisia Europeană pentru telemeaua de Sibiu, aceasta va avea o protecție națională tranzitorie. Produsul sibian va fi protejat european, după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu