Sibianul care construiește case în America ce rezistă la tornade. Ideea lui Adi Dragoman e de milioane de dolari

5.900

A descoperit America. Și își dorește să o și cucerească. Adi Dragoman este sibianul care revoluționează piața imobiliară din Statele Unite. După o idee proprie construiește acolo case care rezistă la tornade de gradul cinci. Este singurul și evident primul care s-a gândit la un astfel de proiect, iar ideea lui este pe cale de a fi patentată. Asta l-ar putea face pe sibianul nostru milionar în dolari cât ai clipi.

S-a gândit să îi ajute pe americani
Adi Dragoman este un sibian care a reușit în afaceri în orașul natal. Are o firmă de construcții și a dezvoltat și câteva proiecte imobiliare proprii. În America a mers de multe ori la prietenii pe care îi are în Texas. Zona este una frecvent lovită de tornade și uragane, iar Adi a fost uimit de felul în care americanii reacționează la astfel de intemperii. ”Când se anunță un uragan un oraș întreg își face bagajele și pleacă. M-am gândit că nu este normal să se întâmple așa ceva la gradul lor de dezvoltare. Casele lor sunt construite pe o structură de lemn, deci foarte fragile. Mergând acolo m-am întrebat oare de ce ei nu construiesc la fel ca noi, cu cărămidă, cu beton…Și uite așa mi-a venit ideea”, povestește sibianul.

CITIȚI ȘI: Sibian premiat la Hollywood pentru un best-seller care face furori în America. Povestea lui Adi Dragoman e fabuloasă

CASA H 0005

Idee unică și patentată
Ideea ”salvatoare” pentru americani, la care nu s-a gândit nimeni, i-a venit antreprenorului sibian. ”Am conceput un sistem de construire a casei care să reziste la tornade de gradul cinci. Pereții sunt făcuți dintr-un sistem de cofraje prinse cu fier între ele, în mijlocul cărora se toarnă beton. Geamurile sunt antiglonț, foarte rezistente, așa că nu se vor sparge dacă vor fi lovite de vreun obiect purtat de tornadă. Nu este nimic complicat, nu îmi explic de ce nimeni până acum nu s-a gândit la o astfel de soluție acolo. Mai ales că există și norme, de care evident că am ținut și eu cont, care spun cum trebuie realizată o astfel de structură”, explică Adi Dragoman.

Sibianul a depus deja actele la Oficiul pentru Patentare din Statele Unite, astfel că ideea lui nu va putea fi folosită decât cu acordul său, și evident, contra unei sume de bani.IMG 0041

ADi Dragoman a fost premiat în urmă cu o lună ca autor de best seller în statele Unite. Despre ce a scris, citiți AICI.

dragoman 2
Adi Dragoman a fost premiat la Hollywood de către Academia Națională a autorilor de best-seller

Prima casă, finalizată în decembrie
Prima casă construită de Adi Dragoman în State va fi terminată în luna decembrie. Construcția a durat cinci luni, un timp egal cu cel necesar ridicării unei case tradițioanle americane. ”Lucrez cu un arhitect american, care la rândul lui are echipe specializate pe fiecare parte: structură, rezistență, construcție, finisaje…Cu toții au fost entuziasmați de idee, m-au susținut 100%. Sunt o echipă grozavă”, spune Adi Dragoman.

IMG 9543

Prima casă construită după ideea sibianului este lângă Dallas, Texas. Are aproximativ 170 de metri pătrați, cu trei dormitare, living, două băi, sală de luat masa, dressing-uri. Casa va fi predată la cheie, adică va avea toate finisajele, inclusiv mobila de bucătărie și electrocasnicele, terasa și jacuzzi în grădină. Prețul de vânzare este de 490.000 de dolari, cu 30% mai scump decât o casă americană construită în mod tradițional.
”Acest tip de casă are foarte multe avantaje. Practic durata de viață este nelimitată, fiind foarte rezistentă. În primul rând rezistă la tornadele cu grad cel mai ridicat- 5, energetic este foarte eficientă datorită felului în care este construită, geamurile sunt antiglonț. Mai mult, după sistemul meu se poate construi doar o cameră sau două…sau câte dorește viitorul proprietar”, explică Adi Dragoman.IMG 9101

Un sibian în America
Planurile sibianului pe tărâmurile americane sunt mari. După ce va termina construcția primei case rezistentă la tornade vrea să dezvolte alte proiecte în zone afectate de acestea. ”Voi primi viza de investitor, și atunci îmi va fi mult mai ușor să fac afaceri acolo. Firma va împlini doi ani de la înființare și după această perioadă se pot lua și credite bancare. O să mai construiesc astfel de case, pentru că oamenii care locuiesc în zonele afectate de tornade și uragane se tem pentru viața și bunurile lor, așa că vor face o investiție într-o astfel de locuință”, își dezvăluie Adi Dragoman planurile.IMG 0040

Determinarea face totul
Cât despre cum a fost primit un român în lumea afacerilor din Statele Unite, sibianul spune că nu a fost chiar ușor, dar nici de netrecut. ”Prietenii mei de acolo, care îmi sunt ca o familie, au fost reticenți la ideea mea. Și eu am avut unele îndoieli, m-am întrebat cum de nimeni nu s-a gândit la o soluție de genul acesta până acum. Dar, oricât de multe contraargumente am avut nu am putut renunța la idee. Știam că o să fie bună și nu m-am înșelat. Poate așa a fost să fie, să fiu eu cel care va construi astfel de case în Statele Unite”, crede Adi Dragoman.

Și cum ideea sibianului este revoluționară, în scurt timp ar putea deveni milionar în dolari. ”M-am gândit și la asta, dar nu e principalul meu scop. Dacă voi face primul milion, cu siguranță că voi da ceva înapoi comunității prin acte de caritate. Cred că este esențial să faci asta. Restul îl voi reinvesti”, spune Adi Dragoman.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.