Ora de Sibiu
Știri in direct

Replica ”Vă vedem din Sibiu” după noul comunicat la PSD – ”Să treacă peste obișnuința de a minți…”

844

Radu Vancu semnează în numele celor care organizează protestul ”Vă vedem din Sibiu”, dreptul la replică după ce PSD Sibiu a dat publicității un nou comunicat de presă în care îi atacă pe protestatari.

Iată mai jos dreptul la replică al celor de la ”Vă vedem din Sibiu”. Vedeți AICI comunicatul PSD.
”Ne-am fi așteptat ca, după actul ratat al comunicatului anterior, în care acumula în câteva fraze șapte minciuni și un autodenunț, PSD Sibiu să înțeleagă că orice minciună și orice încercare de manipulare sunt imposibile. Pe de o parte, fiindcă mișcarea Vă vedem din Sibiu va reacționa la fiecare neadevăr; nu putem fi nici mințiți, nici manipulați, nici intimidați. Pe de altă parte, fiindcă publicul (după cum se vede limpede din comentariile la comunicatul PSD) înțelege fără greș unde sunt minciunile, pe care le poate verifica din live-urile și pozele de la protestul nostru tăcut (dar, iată, atât de iritant și de scandalos pentru PSD).
Aceleași minciuni sunt, spre neplăcuta noastră surprindere, reiterate într-un al doilea comunicat emis recent de PSD Sibiu: 1) că am fi un număr redus de protestatari, adică 20; 2) că am fi agresivi; 3) că am ocupat abuziv zona pietonală; 4) că nu am exprimat limpede ceea ce cerem și ceea ce ne revoltă; 5) că există cetățeni care au făcut „nenumărate sesizări” împotriva noastră; 6) că împiedicăm activitatea din sediu după lăsarea serii; 7) că ne-am expus copiii la frig și „la o manifestație nepotrivită pentru vârsta lor”
Nu mai răspundem detaliat acestor minciuni – am făcut-o în comunicatul anterior. Se poate constata din câteva click-uri:
– câți suntem (în înregistrările de ieri și de azi se pot număra cam 200 de persoane la flash mob, nu 20; dar, chiar și dacă s-ar fi aflat numai un singur protestatar în Zona liberă de corupție, PSD tot s-ar fi cuvenit să intre în dialog cu el, dacă voia să fie un partid democratic real);
– cât de limpede ne-am exprimat poziția (atât în texte scrise, cât și în interviuri la televiziuni și posturi de radio naționale);
– ce anume ne irită și găsim inacceptabil (adică modul în care sunt măcelărite legile justiției);
– că prezența noastră acolo e fie autorizată de către Primărie, fie respectând prevederile legii 60/1991 (legea adunărilor publice), așa cum a constatat de fiecare dată Jandarmeria;
– cât de mult ne-am expus copiii la frig (care e același frig din Târgul de Crăciun, aflat la puțini metri distanță; nu am auzit PSD să protesteze împotriva Târgului de Crăciun, nici aici, nici în Piața Victoriei; și, dacă tot veni vorba: de la ce vârstă crede PSD că nu e „nepotrivit” să începi să îi înveți pe copii democrația?).
La o singură minciună, nou-nouță, ținem totuși să răspundem: anume că am fi făcut proiecții care au împiedicat munca în sediu după lăsarea serii. Avem aici trei răspunsuri, nu unul:
1) Mai întâi, după lăsarea serii nu a mai fost nimeni în sediul PSD, deci nu am avut pe cine să deranjăm;
2) proiecții am făcut doar în prima seară, în rest nu am avut proiector;
3) în fine, acele fotografii cu lumini pe care le-am făcut publice sunt light painting, adică pictură cu lumină, nu proiecții – fotografii ale unor oameni care, stând în fața sediului PSD, mișcă telefonul mobil în așa fel încât lanterna lui (îndreptată spre aparatul de fotografiat al protestatarilor, nu spre sediu!) imprimă pe fotografie dâre luminoase. Aceste fotografii le-am făcut tot noaptea, nu se pot face cu proiectorul – și nu sunt în nici un fel invazive, întrucât proiectează lumină nu înspre sediu, ci înspre protestatari.
Ne mulțumim, în rest, să constatăm că, în mai puține fraze decât în primul comunicat, PSD Sibiu a reușit să îngrămădească cel puțin 7 minciuni și cel puțin 5 erori gramaticale (2 dezacorduri + 3 virgule abuzive. Cineva spunea că etic e să-ți trăiești viața conform gramaticii. PSD nu vrea să fie etic nici măcar la acest nivel gramatical.)
Îi sfătuim pe concetățenii noștri de la PSD să cruțe biata limbă română și să n-o mai facă vehicul pentru minciuni și pentru agramatisme. Să vină, în schimb, la un dialog cu protestatarii Vă vedem, pe care-l vom transmite live pentru ca toată lumea să poată vedea care sunt argumentele noastre – și care ale lor. Nu e o invenție nouă, se cheamă dialog – și, în democrațiile reale, funcționează. PSD Sibiu ar trebui să facă proba că e un partid democratic real – și să nu se ascundă după comunicate rău intenționate și rău scrise.
Ne-am mai fi așteptat ca PSD Sibiu să abandoneze încercările inutile de a minți și de a manipula – și să se comporte ca un partid social-democrat real. Adică să treacă cei câțiva metri care ne despart de intrarea în sediul lor, să inițieze un dialog – și să ne explice ce poziție au față de ceea ce fac în Parlament colegii lor. Le lansăm aici explicit invitația la dialog pe care prezența noastră în fața sediului lor o presupunea implicit. (Pentru cine avea urechi de auzit și dincolo de tăcere.)
În absența acestui dialog, suntem nevoiți să acceptăm ceea ce vede toată lumea: anume că PSD Sibiu etalează, în comunicatele sale, nevoia patologică de a minți și ipocrizia pandemică pe care le cunoaștem din manifestările colegilor lor din Parlament.
Spre deosebire de PSD, noi am ales să respectăm doliul național și memoria Regelui Mihai – și să oprim protestul neîntrerupt. Am lăsat doar flash mob-ul să funcționeze – și ne-am prezentat în haine de doliu și cu lumânări. Sperăm că PSD nu a găsit traumatizante și lumânările, pe lângă tăcerea noastră asurzitoare. Îi sfătuim să treacă peste obișnuința de a minți – și să încerce această invenție ciudată numită dialog. Suntem siguri că, cel puțin pentru unii dintre ei, s-ar putea să funcționeze”.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...