25446226 545965749089885 8755246848326221772 n
Foto Facebook Va vedem din Sibiu

Protestul mut inițiat la Sibiu împotriva modificărilor legilor justiției a adunat tot mai mulți adepți, dar ecourile sale se aud mai departe de granițele României. Ineditul mișcării a atras atenția reportetilor de la Huffingron Post care i-au dedicat un articol.

”Probabil ați auzit de protestele din România. În 31 ianuarie, în toiul nopții, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență- OUG13, prin care practic se dezincrimina corupția. Acest lucru a provocat cel mai mare protest de după căderea comunismului în 1989 și a creat un nou model de luptă pentru justiție și democrație. ..Acum Guvernul României s-a întors acolo, iar protestele sunt și ele reluate în forță. De data aceasta a apărut un nou gen de protest într-un oraș din Transilvania- Sibiu- ”Vă vedem””, începe reportajul din Huffington Post, care continuă apoi cu un interviu cu scriitorul Radu Vancu, unul din sibienii care se află la proteste în fiecare zi.

Acesta i-a explicat reporterului ce înseamnă mișcarea ”Vă vedem din Sibiu”. ”În decembrie PSD a început o nouă campanie pentru schimbarea legilor justiției. Aceasta nu are alt scop decât acela de a-l salva din nou, pe același Liviu Dragnea, dar acum schimbările produc mai mult rău: afectează întreg sistemul judiciar și sunt făcute pentru a favoriza infractorul, și nu pe cel nevinovat”, spune Radu Vancu în Huffington Post.

”După ce s-a aflat despre aceste posibile modificări, oamenii au ieșit din nou în stradă. La Sibiu a avut loc o adunare ad-hoc a reprezentanților societății civile. S-a organizat un sit-in în fața sediului PSD, care a durat 60 de ore neîntrerupt. Apoi s-a oprit această mișcare din respect pentru Regele Mihai care a decedat. Au loc totuși, în fiecare zi, la ora 12, flash-mob-uri tăcute în aceeași zonă lipsită de corupție, cum am numit-o. Pagina de Facebook a mișcării a devenit virală- în trei zile a crescut la 1 milion de vizitatori și se îndreaptă către 2 milioane”, a declarat Radu Vancu pentru Huffington Post.
Scriitorul sibian a spus că protestatarii se bazează pe sprijinul Președintelui Klaus Iohannis, care a sprijinit mișcările anticorupție de la începutul anului, iar acum va depinde de el dacă aceste legi vor intra în vigoare sau nu.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Participă la discuție

1 Commentariu

Comentariu