munti sibiu

Taxele și impozitele locale în municipiul Sibiu nu vor crește în 2018, ci vor rămâne la același nivel ca în 2017. Există două schimbări însă legat de impozitarea terenurilor agricole și a imobilelor istorice.

Totuși, modificările legislative vor avea ca rezutat două schimbări în modul de impozitare a imobilelor monument istoric și a terenurilor agricole:
1. Din 2018 proprietarii imobilelor monument istoric nerenovate vor plăti impozit. Conform Legii 209/2017 privind modificarea Codului Fiscal, articolul 456, alineatul 1, litera x, proprietarii imobilelelor monument istoric care nu au renovat fațadele acestora vor plăti impozit în funcție de zona în care sunt amplasate clădirile. Scutirea de impozit instituită prin Codul Fiscal (Legea 227/2015) nu se mai aplică astfel în cazul celor care nu își îngrijesc proprietatea de tip monument istoric.
Biroul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a verificat în teren toate imobilele cu statut de monument pentru a atesta starea clădirii. Un număr de 114 imobile vor fi în continuare scutite de impozit ca urmare a lucrărilor de reabilitare, pentru restul de 129 urmând să se aplice impozitul corespunzător.
Proprietarii acestor imobile vor fi informați despre instituirea impozitării și suma de plată prin intermediul deciziilor de impunere pe care le vor primi prin poștă la sfârșitul lunii ianuarie 2018. Spre exemplu, pentru un imobil monument istoric situat în centru, având o suprafață de 50 mp, proprietarul va plăti 96 de lei/an.
Cei care reabilitează fațadele imobilelor monument istoric pe care le dețin pot anunța Poliția Locală Sibiu (http://www.politialocala.sibiu.ro/index.php/contact), iar scutirea de impozit se va aplica începând din anul următor. De altfel, inspectorii Poliției Locale vor efectua un inventar la sfârșitul fiecărui an pentru a actualiza situația.
2. Conform Codului Fiscal, în cazul terenurilor agricole, impozitul pentru primii 400 mp se plătea la nivelul unui teren pentru construcții, impozitul pentru această categorie fiind mai mare. Restul suprafeței era impozitată ca teren agricol.
Codul Fiscal a fost modificat la sfârșitul lui 2017 prin Legea 196 în sensul că întreaga suprafață întabulată ca teren agricol va fi impozitată ca teren agricol, rezultând astfel o scădere a impozitului pe care proprietarii îl plătesc.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu