Afacere ca în America. S-a deschis prima spălătorie ”self-service” din Sibiu

Nu există film american în care măcar o scenă să nu aibă loc într-o spălătorie de haine. Da, acele spălătorii comune, în care se înfiripă povești de dragoste sau se regăsesc prieteni vechi. La Sibiu se poate întâmpla acum același lucru, pentru că tocmai ce s-a deschis prima spălătorie de acest fel. Locația este cât se poate de bine aleasă, totul este automat și performant.

De ce nu și la noi?
Spălătoriile ”self-service” adică acelea în care se pot spăla și usca haine contra cost sunt foarte răspândite în țările vestice. La noi însă conceptul nu este familiar, și asta pentru că oricât de mic ar fi apartamentul, există undeva, înghesuită într-un colț, o mașină de spălat.
La Sibiu însă s-a deschis de curând un loc în care îți aduci hainele murdare și pleci cu ele curate și uscate. ”La noi acest concept e pionierat. În alte părți este foarte răspândit. Tocmai de aceea am deschis într-o locație mai mică, pentru a vedea cum merge. Dacă lumea este receptivă avem în vedere să mai deschidem o locație, mai mare, cu mai multe mașini de spălat și uscat”, spune Remus Rus, proprietarul afacerii.Afacere ca în America. S-a deschis prima spălătorie ”self-service” din Sibiu

 

Locație ”deștept” aleasă
Spălătoria se află pe Bulevardul Victoriei nr. 44, exact vis-a-vis de căminele studențești. ”Am ales expres această locație pentru că se află lângă căminele studențești. Studenții și turiștii sunt principalul nostru target. Ei sunt cei care nu au o mașină de spălat la îndemână în orice moment”, spune Remus Rus.

Și s-a dovedit a fi o alegere bună, pentru că în trei săptămâni de la deschidere renumele spălătoriei i s-a dus și are deja clienți fideli. ”Vine de exemplu un profesor străin de la Universitate aici pentru a-și spăla hainele. Am avut turiști care au călătorit mai mult timp, au ajuns la Sibiu și au avut nevoie de haine curate. Studenții sunt acum în sesiune și sunt mai ocupați, dar ne bazăm că și ei o să ne devină clienți. Le va fi și lor mai ușor să își curețe hainele aici decât să plece cu ele murdae acasă și să se întoarcă cu ele curate din nou, la facultate”, spune sibianul antreprenor.Afacere ca în America. S-a deschis prima spălătorie ”self-service” din Sibiu

Totul foarte simplu și ieftin
Procesul de spălare al hainelor este cât se poate de simplu. Ușa spălătoriei este mereu deschisă. La intrare se găsește un panou care ghidează pas cu pas clientul. Acesta trebuie să aleagă una dintre cel două mașini de spălat de 8 kilograme sau pe cea de 12 kilograme dacă are rufe mai multe. Apoi introduce banii, selectează programul și va trebui să aștepte între 34 și 40 de minute, în funcție de programul de spălare ales. După ce hainele sunt curățate, acestea se pot muta într-una din cele două mașini pentru acest lucru. Și aici trebuie selectat programul în funcție de materialul hainelor și mai durează 20 de minute. În tot acest timp cei care apelează la acest serviciu se pot uita la televizorul montat pe perete și a cărei telecomandă este la discreția lor, sau pot intra pe Internet pentru că aici există WiFI, iar parola este afișată. Este de preferat însă să nu le treacă nimic ”rău” prin cap, pentru că locul este monitorizat video.Afacere ca în America. S-a deschis prima spălătorie ”self-service” din Sibiu

”Clienții trebuie să știe că noi nu punem la dispoziție detergentul. Am dorit să evităm problemele, dacă cumva nu sunt mulțumiți de cum s-au curățat hainele, să dea vine pe detergent. De aceea, ei trebuie să vină cu detergentul lor sau să îl cumpere de la magazinul de lângă.”, explică Remus Rus.

Prețurile pentru aceste servicii nu sunt foarte mari. Un ciclu de spălare la mașinile de 8 kilograme costă 10 lei, iar la cea de 12 kilograme 15 lei. Un ciclu de uscare este 5 lei. Mașinile de spălat au un program special pentru rufe foarte murdare, cel mai lung, dar dacă apăsați acest buton nu veți fi taxați extra.

Afacere ca în America. S-a deschis prima spălătorie ”self-service” din Sibiu

”Am avut clienți care au venit cu pilote sau perne, pentru că sunt voluminoase și nu intră într-o mașină de spălat de acasă. La fel, am avut clienți care au venit doar să usuce hainele pentru a nu mai face umezeală în casă. Cele două servicii- de spălare și uscare- nu sunt condiționate una de cealaltă”, explică Remus Rus.

Sibianul, fost director la o bancă, a investit în această afacere 25.000 de euro. Speră să îi recupereze în trei ani. Dar, la fel, speră ca nou idee să prindă pe piața sibiană și astfel să deschidă o locație mai mare, cu mai multe mașini de spălat și uscat haine.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu