Ora de Sibiu
Știri in direct

Personalul insuficient și slab pregătit din restaurante – principala piedică în programul Sibiu Regiune Gastronomică

535

În luna ianuarie au avut loc în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 3 întâlniri consultative cu unitățile de alimentație publică din Municipiile Sibiu și Mediaș și cu bucătarii din Sibiu, gazduite de Consiliul Județean Sibiu și Muzeul ASTRA. Cele trei întâlniri au relevat principalele probleme cu care se confruntă restaurantele și bucătarii din Sibiu și Mediaș.

Coordonatorul programului,Maximilian Drăgan, a prezentat obiectivele, principiile și domeniile de acțiune, invitând apoi participanții să își expună propriile nevoi pentru a putea participa la implementarea programului. Cele mai grave problemele scoase în evidență de participanți sunt personalul insuficient sau slab calificat din restaurante. Există totodată și problema achiziționării produselor de la producători locali, întrucât aceștia nu pot elibera factură și chitanță pentru marfa vândută.

O problemă specifică Municipiului Mediaș este slaba prezență a turiștilor, care, în principal sunt doar în trecere prin municipiu și vin cu un buget redus. Singurele perioade de aflux sunt cele de sărbători, când cei plecați la muncă în străinătate revin acasă în vacanță. Restaurantele și bucătarii de aici se alătură grupurilor de lucru create pentru a implicarea activă în program.

La pol opus este Sibiul, care, pe timpul verii este inundat de turiști, multe unități lucrează atunci ore suplimentare, iar bucătarii fac uneori cu greu față solicitărilor. În schimb, iarna este diferit. Se dorește o uniformizare a calendarului evenimentelor, astfel încât să nu mai existe perioade moarte, cum sunt cele din timpul iernii (ianuarie, februarie).

Profesorul Marcu Alexandru de la Colegiul Economic George Barițiu a expus problema exodului de personal calificat, dar a identificat și soluții: învățământul dual și cursurile de formare pentru adulți. Prin urmare vom organiza întâlniri cu medici specialiști în nutriție și boli metabolice, dieteticieni, medici pediatri și vom găsi variante de a pune în funcțiune învățământul dual la Sibiu. Alte aspecte importante sunt și educarea consumatorului și implicarea mai mare a bucătarilor în crearea meniurilor din restaurante, pentru a crea preparate sănătoase cu produse locale.

In ceea ce privește furnizorii, nu vom crea un sistem de acreditare, dar vom găsi o modalitate ca aceștia să devină (mai) cunoscuți. Totodată vom crea o bază de date digitală de rețete în colaborare cu Biblioteca ASTRA și cu operatori privați, pentru a contribui la patrimoniul gastronomic la regiunii.

S-a discutat, de asemenea, despre selecția locală pentru competiția European Young Chef Award, care va avea loc în Galway, Irlanda în luna noiembrie. Acest concurs se adresează tinerilor bucătari din județul Sibiu cu vârste cuprinse între 16 și 18 de ani, pe care dorim să îi încurajăm să participe în număr mai anul acesta. Concursul nu trebuie să vă intimideze, ci dimpotrivă, să vă inspire și să vă pună în acțiune. Vă poate îmbogăți cunoașterea, deschizând orizonturi de colaborare cu regiunile partenere ale programului.

În perioada 22 – 25 februarie 2018 Sibiul va participa la Târgul de Turism al României de la București, unde va fi promovat sub tematica programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, pe un stand de peste 100 metri pătrați, finanțat prin aportul comun al Primăriei Municipiului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu și Primăriei Municipiului Mediaș. În cadrul standului se vor organiza sesiuni de live-cooking cu bucătari din Sibiu. Va fi o oportunitate extraordinară de promovare a culturii gastronomice locale și a celor ce o reprezintă.

Primește titlurile instant

Citește și
1 Comentariu
  1. bullit spune

    cu vârste cuprise între 18 și 16 de ani ??? oare este în românește sau atât poate R.D.?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...