Proiecție capodoperă la Cinemateca Astra Film

0 135

Cinemateca Astra Film începe un nou sezon joi 1 martie cu proiecția filmului ”Baloane de Curcubeu” în regia lui Iosif Demian.

Filmul, o capodoperă a cinematografiei românești, a fost realizat în anii 1980, dar lansarea sa oficială a avut loc abia în 2017, în cadrul unui eveniment special, găzduit de Astra Film Festival. La vremea respectivă, filmul a fost interzis, iar la scurt timp regizorul Iosif Demian a emigrat în Australia. Un destin capricios a vrut ca pelicula să supraviețuiască cenzurii comuniste și autorul ei să revină în România de la capătul lumii, pentru a participa în octombrie 2017, la Sibiu, la această premieră neobișnuită.

BALOANE DE CURCUBEU e o comedie absurdă plină de personaje vii. Un flăcău tomnatec glumeț (Dorel Vișan) se vede prins între datoria sa de președinte al Cooperativei Agricole de Producție și dragostea pentru o fată (Magda Catone) care îl părăsește imediat după nuntă și fuge cu alt bărbat. Dincolo de umorul copios, transpare pulsul cotidianal unui sat românesc din perioada respectivă, într-un context politic în care statul intervenea în fiecare aspect din viața comunității și chiar din viața personală.

“Am făcut cinema cu toată dăruirea, cu toată dragostea, poate de aceea vine această răsplată”, mărturisea regizorul Iosif Demian. “Ce mă miră și mai tare este că filmul e căutat și vizionat de tot mai mulți tineri, de a doua generație după revoluție, care nu au prins sistemul comunist, care, spre surprinderea mea văd și revăd filmul, și care mă caută.”

Cinemateca Astra Film aduce săptămânal la Sibiu producții reprezentative pentru un cinema creativ și angajat. Filmele prezentate sunt producții aclamate și premiate la festivalurie de film ale lumii, precum și titluri clasice ale cinematografiei.

BALOANE DE CURCUBEU (1982, România, 86 min.); Regia: Iosiv Demian; După un scenariu de Fănuș Neagu; Cu: Dorel Vișan, Magda Catone

Joi, 1 martie 2018, ora 19.00 la Astra Film Cinema

Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției la Astra Film Cinema (Piața Mică 11, Sibiu). Mai multe informații la tel: 0269 202 430

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.