zapada portocalie

Dacă o să vă treziți că afară ninge cu fulgi care au o culoare cu tentă portocalie, nu trebuie să vă speriați. Fenomenul rar întâlnit, se întâmplă pentru că această nuanță este dată de praful siberian.

Ne pregătim de două zile de iarnă autentică în mare parte din ţară. Joi la 15.00 intră în vigoare prima atenţionare, codul galben de ninsoare şi viscol, apoi, de la ora 23, sudul ţării se va afla sub cod portocaliu. Vremea rea ar putea aduce şi un fenomen neobişnuit în România – e posibil ca zăpada căzută să aibă o nuanţă portocalie, anunță Digi24. Nuanța de portocaliu este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteraneean, explică meteorologul Gabriela Băncilă. Însă, șansele ca acest fenomen să apară și în țara noastră sunt foarte mici, atrage atenția meteorologul.
„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol.
Foarte probabil, și la sud de țara noastră, în suspensie, existând praf saharian, dar la concentrații mai mici, să se consemneze depozite la nivelul solului. Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian.
Modelele atmosferice care parametrizează concentrațiile existente în aer și probabilitatea ca ele să fie la sol indică o probabilitate foarte mică pentru concentrații reduse de praf saharian să se depună în noaptea ce urmează și în primele ore de mâine în sud-estul României, Dobrogea și Bărăgan. Dar pentru că vorbim de concentrații foarte mici, foarte puțin probabil să coloreze zăpada în roșu, așa cum se întâmplă frecvent în zona Alpilor la sfârșit de iarnă,” precizează meteorologul.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns