ninsoare viscol
FOTO arhivă

Codul portocaliu și cel galben de ninsori abundente și viscol au dat peste cap mai toată țara. Sunt drumuri închise, cursuri suspendate și zeci de trenuri anulate și altele cu întârzieri. Codurile sunt menținute până vineri în jurul orei 15.

Peste 40 de trenuri de călători au fost anulate din cauza viscolului
Potrivit CFR, au fost anulate peste 40 de trenuri de călători, atât regio, cât şi interregio, care fac legătura între Bucureşti şi Constanţa sau Tulcea, între Sibiu şi Craiova şi între Buzău şi Constanţa.

Lista trenurilor anulate.
De altfel, compania anunţase încă de joi seară anularea a 18 trenuri care circulă între Bucureşti şi Constanţa, între Bucureşti şi Feteşti, între Bucureşti şi Tulcea, între Slobozia şi Ciulniţa şi Tulcea – Medgidia.

https://www.youtube.com/watch?v=56qXbIUjVGM&feature=youtu.be

În Gara de Nord din Bucureşti se înregistrează întârzieri între 5 şi 35 de minute, la trenuri din Timişoara, Mărăşeşti, Satu Mare, Craiova, Buzău, Târgovişte şi Galaţi.
Potrivit CFR SA, toate magistralele de cale ferată sunt deschise şi operaţionale, însă circulaţia trenurilor este adaptată la condiţiile meteo, în special în judeţele din sudul ţării, unde ninge viscolit.
“Până la această oră nicio linie de cale ferată nu a fost închisă, însă pe raza regionalelor de cale ferată Craiova şi Constanţa circulaţia pe anumite segmente de cale ferată se desfăşoară în condiţii speciale, măsură necesară pentru a permie continuitate în traficul feroviar, dar şi posibilitatea de a interveni cu pluguri pentru deszăpezire”, precizează CFR SA.

Din cauza ninsorii viscolite, pe şapte secţii de cale ferată din sud circulă doar trenuri tractate cu locomotive Diesel.
De asemenea, mai spune CFR, se circulă în condiţii speciale, doar cu locomotive Diesel, pe tronosoanele Caracal – Corabia, Caracal – Podu Olt, Roşiori Nord – Alexandria, Roşiori Nord – Turnu Măgurele, Craiova – Calafat, Craiova – Piteşti, Tulcea – Medgidia. Între Bucureşti – Lehliu şi Videle – Giugiru se acţionează cu pluguri de zăpadă.

Întârzieri şi de două ore pe Aeroportul Henri Coandă. Nu sunt curse aeriene anulate
Nicio cursă aeriană nu este anulată pe aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo, dar în cursul dimineţii s-au înregistrat întârzieri şi de două ore, potrivit datelor afişate de site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
Capitala şi 14 judeţe sunt, vineri, până la ora 15.00 sub cod portocaliu care vizează ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, viscol şi vizibilitate scăzută.
”Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo. Unele zboruri pot înregistra întârzieri la decolare, determinate în principal de degivrarea aeronavelor, întârzieri care, punctual, pot atinge şi chiar depăşi 40 de minute”, a anunţat CNAB vineri.
O cursă Wizz Air, pe ruta Bucureşti – Treviso, care trebuia să decoleze la ora 7.00, a fost amânată pentru ora 9.00.
O altă cursă Wizz Air, pe ruta Bucureşti – Stockholm, care ar fi trebuit să plece la ora 7.10, a fost amânată pentru ora 9.00.
O cursă Austrian Airlines, pe ruta Bucureşti – Viena, care trebuia să decoleze la 8.30, a fost amânată pentru ora 9.10.
Totodată, o cursă Blue Air pe ruta Bucureşti – Cluj-Napoca, care trebuia să decoleze la ora 8.20, a fost reprogramată pentru ora 8.52.
O cursa Tarom, care trebuia să decoleze spre Munchen la ora 8.25, a fost amânată pentru ora 8.56.

În Bucureşti şi în zece judeţe, autorităţile au suspendat cursurile, iar CFR anunţă că 18 trenuri care circulau din Bucureşti către Constanţa Tulcea şi între Slobozia şi Ciulniţa, au fost anulate din cauza condiţiilor meteo. Autostrada A2 a fost închisă vineri dimineaţă pe tronsonul dintre Bucureşti şi Drajna, pe ambele sensuri de mers, din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse.

Autostrada A2, închisă între Bucureşti şi Drajna din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse
Potrivit CNAIR, începând cu ora 7.30 circulaţia rutieră a fost oprită complet, pe ambele sensururi ale autostrăzii A2, între Bucureşti şi Drajna, km 12+000 – km 105+500.
Tot pe A2 Bucureşti – Cosntanţa, la km 64, un tir a lovit glisiera mediană şi a blocat toate cele trei benzi.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române anunţă, de asemenea, că circulaţia este oprită complet pe DN7, între Goleşti şi limita cu judeţul Argeş, după ce mai multe tiruri au rămas înzăpezite, iar pe DN 13A, între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, din cauza viscolului a fost impusă restricţie pentru maşinile cu masa mai mare de 7,5 tone. Restricţie de tonaj a fost impusă şi pe DN 7, între Goleşti şi limita cu judeţul Argeş (în judeţul Vâlcea).

Capitala şi 14 judeţe sunt astăzi până la ora 15.00 sub cod portocaliu de ninsori abundente, ger şi viscol. Cursurile sunt suspendate în Bucureşti şi zece judeţe
Potrivit meteorologilor, până vineri la ora 15.00, Capitala şi 14 judeţe sunt sub cod portocaliu care vizează ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută.
”În sudul Banatului şi al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h şi temporar 65…70 km/h, viscolind şi local troienind zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii”, spun meteorologii.

Din cauza condiţiilor meteo, şcolile sunt închise vineri, în Capitală şi în zece judeţe vizate de avertizările meteorologice, potrivit Ministerului Educaţiei.
Au luat decizia de suspendare a cursurilor inspectorate şcolare din Bucureşti şi din judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Buzău, Dolj, Călăraşi, Ilfov, Olt, Ialomiţa (cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit).
Ministerul Educaţiei precizează că orele de curs vor fi recuperate ulterior, în funcţie de calendarul stabilit de fiecare unitate de învăţământ.

În Bucureşti, părinţii care nu pot avea grijă de copii vineri, cât sunt la serviciu, îşi pot lăsa copiii la centrele şi grădiniţele deschise în Sectoarele 1, 2, 3 şi 4. În Sectorul 5 vor rămâne deschise toate unităţile de învăţământ, a anunţat Primăria.
În plus, până la ora 20.00, este cod galben de ger în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.

”Ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest şi în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată”, mai anunţă meteorologii.

În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.
De altfel, Administraţia de Meteorologie a anunţat că temperaturi negative se vor înregistra în aproape toată ţara, până săptămâna viitoare, temperaturile pe timpul nopţii coborând până la -12 grade în estul Transilvaniei şi în Moldova. â
Inclusiv în Capitală vor fi temperaturi scăzute, astfel că valorile minime vor atinge -6 grade. Vântul va avea intensificări de 45-55 de kilometri pe oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată.

Sursa www.news.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu