România expulzează un diplomat rus. Alte state UE fac același lucru

0 1.545

Preşedintele Uniunii Europene Donald Tusk a anunţat luni că nu mai puțin de 14 state membre ale Uniunii Europene expulzează personal diplomatic în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, în Marea Britanie. România este printre aceste țări.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul ţării noastre.
Tusk a precizat că pot fi impuse de asemenea măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări în următoarele zile şi săptămâni. Într-o serie de anunţuri coordonate, Cehia a anunţat luni că expulzează trei membri ai personalului Ambasadei Rusiei.
Premierul ceh Andrej Babis a declarat că Praga a luat aceste măsuri în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Olanda a anunţat, la rândul ei, că expulzează doi ofiţeri ruşi de informaţii, iar Estonia că-l expulzează pe ataşatul militar rus.
Ministerul italian de Externe a anunţat că Roma urmează să expulzeze doi diplomaţi ruşi de la Ambasada Rusiei, care au la dispoziţie o săptămână să părăsească ţara.
Polonia, Germania şi Lituania se află, de asemenea între ţările care au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi în urma itrăvirii fostului agent dublu rus.
Berlinul şi Varşovia au anunţat că au cerut fiecare unui număr de patru diplomaţi ruşi să părăsească Germania şi Polonia, iar Lituania a anunţat că a dispus ca trei diplomaţi ruşi să părăsească ţara.
Ministerul german de Externe a precizat într-un comunicat că este vorba despre o măsură care face parte din răspunsul european în cazul Skripal.
”Expulzarea a patru diplomaţi este un semnal puternic de solidaritate cu Marea Britanie şi semnalează hotărârea Guvernului Germaniei de a nu lăsa atacuri contra partenerilor apropiaţi şi aliaţilor noştri fără răspuns”, a anunţat Berlinul.
Această măsură constituie totodată un răspuns la atacuri cibernetice recente care au vizat reţele guvernamentale germane, ”care, potrivit informaţiilor de până acum pot fi foarte probabil atribuite unor surse ruse”.

MAE: Un diplomat rus va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul României
Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul României, anunţă MAE.
”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe, la o solicitare News.ro.
”Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, precizează MAE. Şi Statele Unite expulzează 60 de diplomaţi ruşi.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.